Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Obcami pod Slánskymi vrchmi sa dnes valila veľká voda

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili v obci Kamenná Poruba v okrese Vranov nad Topľou v utorok 11. júna 2013. Zaplavených je približne 40 rodinných domov a viacero ciest. Vodný živel sa dostal do obce z okolitých kopcov a polí cez dva miestne potoky po krátkej, avšak o to intenzívnejšej prietrži mračien. Foto: TASR/Roman Hanc

Dnešná prietrž mračien v okrese Vranov nad Topľou skomplikovala situáciu aj motoristom.

Davidov/Kamenná Poruba 11. júna (TASR) - Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili pred malou chvíľou starostovia obcí Davidov a Kamenná Poruba v okrese Vranov nad Topľou. Intravilány spomínaných dedín pod Slanskými vrchmi zaplavila dnes popoludní voda po silnej prietrži mračien.

"O škodách je zatiaľ predčasné hovoriť, pretože približne štvrtina obce je stále pod vodou. Videl som však už na niektorých miestach poodtrhávaný asfalt z hlavnej cesty," informoval TASR starosta Kamennej Poruby Dušan Baranský.

Dodal, že také množstvo vody, aké sa dnes prehnalo obcou, tu nezažili ani jej najstarší obyvatelia. "Zaplavených je približne 40 rodinných domov a viacero ciest," konkretizoval starosta s tým, že vodný živel sa dostal do obce z okolitých kopcov a polí cez dva miestne potoky po krátkej, avšak o to intenzívnejšej prietrži mračien. Privolaní hasiči zatiaľ vodu pre jej vysokú hladinu odčerpávať nemôžu.

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili v obci Kamenná Poruba v okrese Vranov nad Topľou v utorok 11. júna 2013.
Foto: TASR/Roman Hanc


Veľká voda dnes potrápila aj obyvateľov neďalekého Davidova. Ako pre TASR uviedol starosta obce Jozef Vaľko, miestny potok, s korytom širokým približne šesť metrov, sa dnes vybrežil po tom, ako ho naplnila voda valiaca sa z jeho menších prítokov, okolitých polí a lúk. V dôsledku prívalovej vlny sa v horných častiach obce zároveň vybrežili aj spomínané prítoky.

"Voda už na niektorých miestach začína opadať. Hasiči tak začali čerpať vodu z pivníc v horných častiach obce," priblížil starosta. To, čo dnes postihlo Davidov, Vaľko ani jeho obyvatelia zatiaľ nezažili. "Taká voda, aká išla dnes, tu u nás ešte nebola, mám 36 rokov a nič podobné si nepamätám. Podobne sú na tom aj starší ľudia z našej obce. Voda sa valila ulicami, hladina dosiahla výšku jeden meter. Zobrala so sebou panely z potoka, jednu lávku, poškodila nám časť miestnej komunikácie a zaplavila kultúrny dom."



Dnešná prietrž mračien v okrese Vranov nad Topľou skomplikovala situáciu aj motoristom. Z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove TASR informovali, že v súčasnosti je pre vybrežené priekopy neprejazdná cesta 1/79, medzi obcami Sačurov a Lomnica.