Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Skupina expertov predstavila možné scenáre vývoja v krajinách V4

Na ilustračnej snímke zľava minister vnútra Maďarskej republiky Sándor Pintér, ministerka vnútra SR Denisa Saková, námestník ministra vnútra Českej republiky Jakub Kulhánek a veľvyslanec Poľskej republiky na Slovensku Krzysztof Strzalka počas tlačovej konferencie ministrov vnútra Vyšehradskej štvorky (V4). Foto: TASR - Jakub Kotian

Správu vypracovala skupina odborníkov z oblasti vedy, obchodu, médií a politiky. Zamerali sa na krajiny Vyšehradskej štvorky.

Bratislava 17. októbra (TASR) – Medzinárodná skupina expertov v stredu v Bratislave prezentovala budúce možné scenáre vývoja v strednej Európe do roku 2025 na základe správy Central European Futures.

Správu vypracovala skupina odborníkov z oblasti vedy, obchodu, médií a politiky. Zamerali sa na krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) - Českú republiku, Maďarsko, Slovensko a Poľsko. Výsledky v Bratislave prezentovali šéfredaktor časopisu Visegrad Insight Wojciech Przybylski a odborný pracovník organizácie German Marshall Fund v Berlíne Joerg Forbrig.

Scenáre podľa Przybylského slov mapujú kľúčové politické, sociálno-ekonomické a medzinárodné trendy s cieľom identifikovať hroziace riziko a ponúknuť odporúčania. "Všetky z nich vychádzajú zo súčasnej situácie a všetky sú celkom realistické," povedal Przybylski.

V prvom zo scenárov sa sklony k zvrchovanosti a k iliberálnej demokracii, ktoré sa v súčasnosti vyskytujú najmä v krajinách strednej Európy, stanú hlavným prúdom v celej Európskej únii. Potlačí sa tým sloboda a občianske práva, nastane zmena systému inštitúcii a zastavenie – dokonca regresia – integračných procesov, povedal Forbrig. Výsledkom podľa neho môže byť celkový úpadok integrácie v rámci Európy.

Rozštiepená stredná Európa predpokladá scenár, v ktorom sa častiam Európy podarí vyhnúť sa prúdu iliberálnej demokracie a budú pokračovať v procese izolácie. "Stredná Európa sa vzdiali od zvyšku kontinentu a ocitne sa pod tlakom," vysvetlil Forbrig. Jednotlivé stredoeurópske krajiny si podľa neho zvolia rozdielne postupy na udržanie spojenia so zvyškom Európy. "Slovensko má najsilnejšie ambície z krajín V4 zostať v jadre európskeho projektu," povedal.

Podľa tretieho scenára, ktorý Forbrig označil za najviac pravdepodobný, budú Európske krajiny pod vplyvom vonkajších tlakov ako migrácia alebo ohrozenie bezpečnosti donútené k väčšej integrácii. "V dôsledku zhoršenia bezpečnostnej krízy na Ukrajine, v kombinácii s vyšším prílivom utečencov, môže nastať situácia, že stredná Európa bude závislá od pomoci zvyšku EÚ," povedal Forbrig.

Štvrtý scenár nazvaný Stredoeurópska jar 2.0 vychádza z historického pozorovania, keď priebeh udalostí formoval generácie a politickú kultúru jednotlivých krajín a aj ich ochotu spolupracovať v rámci Európy. "V súčasnosti pozorujeme napätie medzi potrebami a záujmami mladej generácie a tým, čo im vlády v jednotlivých štátoch poskytujú," povedal Joerg. Skupina expertov sa podľa Forbriga domnieva, že táto generácia vyšle pozitívny prodemokratický a proeurópsky impulz.

V prípade scenára bezpečnostné vákuum, ktorý Forbrig označil za najpesimistickejší, nebudú EÚ a NATO schopné naďalej chrániť svojich členov a stredoeurópske štáty budú musieť posilniť svoju bezpečnosť prostredníctvom dohôd s mimoeurópskymi mocnosťami. Môžu sa orientovať na spoluprácu s Ruskom, prípadne uzavrieť obchodné dohody v Čínou, dodal Forbrig.

Skupina odborníkov, ktorá scenáre možného vývoja vytvorila, začala sériu prezentácii v rôznych krajinách Európy a aj v USA. "Cieľom je viesť diskusiu o našich budúcich možnostiach aj za účasti novinárov a verejnosti," povedal Przybylski.