Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Seniori vo Vranove obľubujú počítač, lákajú ich aj cudzie jazyky

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

V rámci projektov Nebojme sa internetu, Zelená pre seniorov, ako aj mnohých ďalších, získalo základné počítačové zručnosti vyše 100 vranovských dôchodcov.

Vranov nad Topľou 19. marca (TASR) - Hornozemplínska knižnica (HZK) vo Vranove nad Topľou bude v tomto roku opätovne zapájať do jej vzdelávacích programov v spolupráci s miestnou mládežou seniorov. Základným cieľom týchto aktivít je udržiavanie vitality dôchodcov a predchádzanie ich sociálnej izolácii.

Vranovská knižnica naštartovala intenzívnejšiu spoluprácu so seniormi v roku 2002, kedy ich začala vzdelávať v oblasti informačných technológií. Ako informovala riaditeľka HZK Emília Antolíková, v rámci projektov Nebojme sa internetu, Zelená pre seniorov, ako aj mnohých ďalších, získalo základné počítačové zručnosti vyše 100 vranovských dôchodcov. Najstarší účastník vzdelávacích kurzov mal 87 rokov.

Záujem starších ľudí o prácu s počítačom prerástol do tradície a kurzy v oblasti informačných technológií preto v knižnici realizujú každoročne. "Jeden z nich prebieha práve v tomto období, ďalší budeme realizovať na jeseň," podotkla Antolíková. Ako dodala, tradičné vzdelávanie seniorov plní okrem nadobúdania nových informácií, zároveň významnú socializačnú funkciu. "Títo ľudia sa potrebujú stretávať, vytvárajú si malé spoločenstvo, kolektív, podobne ako žiaci v školských triedach."Jazykové kurzy

Aktivity pre seniorov, financované z rozpočtu knižnice a externých zdrojov, pozostávali v uplynulých rokoch okrem počítačových kurzov aj z fyzioterapeutických cvičení, prednášok, besied či pamäťových tréningov. Knižnica sa bude pre tento rok uchádzať o získanie externých zdrojov pre realizáciu ďalších projektov v prospech miestnych dôchodcov. "Chceli by sme ich zapojiť do jazykových kurzov. Našou ďalšou výzvou je zriadenie samostatnej miestnosti, akejsi obývačky, kde by mali vyhradený priestor pre svoje aktivity," vysvetlila riaditeľka knižnice.


Pomoc študentov

Pomocnú ruku pri vzdelávaní seniorov v oblasti informačných technológií poskytuje knižnici už niekoľko rokov aj mladá generácia. "Študenti stredných škôl sú veľmi trpezliví školitelia," podotkla Antolíková na margo vlaňajších počítačových kurzov. V roku 2012, ktorý je Európskym rokom aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami, sa na vzdelávaní seniorov podieľajú aj mladí nezamestnaní. "Ide o spoluprácu s miestnym úradom práce. Mladí školitelia tu realizujú svoju absolventskú prax," uzavrela riaditeľka knižnice.