Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Čičvianske hradné slávnosti a včelársky chodník si pozreli stovky ľudí

Na snímke hrad Čičva. Foto: TASR - Tomáš Doboš

Podujatie bolo spojené s otvorením Včelárskeho náučného chodníka na hrad Čičva, ktorý zrealizovali včelári pôsobiaci v Ondavskom regióne s finančnou podporou obce Sedliská.

Sedliská 19. augusta (TASR) – Čičvianske hradné slávnosti a nový včelársky chodník si prišli v nedeľu do obce Sedliská vo Vranovskom okrese pozrieť stovky ľudí. Pripravený bol pre nich aj zaujímavý program.

"Cieľom Čičvianskych hradných slávností je oživiť kultúrny život v regióne a v prvom rade dať do povedomia ľuďom, že nejaký hrad tu je, mnohí o tom nevedia. Tiež prezentovať našu historickú stránku spoločnosti a trošku priblížiť ľuďom život v stredoveku, alebo akoby ich preniesť v čase späť," uviedol pre TASR výkonný riaditeľ občianskeho združenia Pro futuro hradu Čičva Ľubomír Hutka.

Ide už o tretí ročník tohto podujatia. Počet návštevníkov počas nedele vyčíslil na viac ako 400. Podľa neho je z roka na rok vidieť, že ľudia majú o takéto akcie záujem. Ako uviedol, radi sa pozrú na šermiarov, sokoliarov, deti si zas môžu vyrobiť handrové bábiky či vyzdobiť perník, s čím sa v bežnom živote často nestretávajú.

Záujemcovia si mohli tiež vyskúšať streľbu z luku, hod oštepom i sekerou, ale aj jazdu na koni. Pre návštevníkov bola pripravená ulička remesiel, a tiež komentovaná prehliadka hradu. Novinkou oproti predošlým rokom boli divadelné predstavenia v podaní Divadla Portál a Kladzanského ľudového divadla.

Podujatie bolo spojené s otvorením Včelárskeho náučného chodníka na hrad Čičva, ktorý zrealizovali včelári pôsobiaci v Ondavskom regióne s finančnou podporou obce Sedliská.

"Jeho cieľom je bližšie oboznámiť širokú verejnosť s včelárením, so životom včiel v úli, s podmienkami, s ktorými sa musia vyrovnávať v rámci tohto prechemizovaného prostredia."

"A hlavne, aby si ľudia, ktorí tadiaľ prechádzajú, vzali ponaučenie z toho, čo včely pre nás znamenajú, aký spoločenský osoh pre nás majú a ako sa my k nim správame,"
uviedol pre TASR jeden z iniciátorov myšlienky, zároveň včelár zo Sedlísk Jozef Tomčák.

Realizácia náučného chodníka si podľa jeho ďalších slov vyžiadala približne 280 hodín práce. Má 14 tabúľ, na ktorých sa ľudia, ako uviedol Tomčák, okrem iného dozvedia aj to, že včely opeľujú zhruba 75 percent všetkého rastlinstva.

"Platí tu tá Einsteinova veta, že keby vyhynuli včely, do štyroch rokov vyhynie aj ľudstvo," poznamenal s tým, že chodník slúži aj na to, aby sa včelári a ich práca dostali do väčšieho povedomia verejnosti. Ide o prvú etapu projektu s názvom Ulička včelárov na hrad Čičva.

Na záchrane hradu Čičva pracuje občianske združenie od októbra 2014. Prvá písomná zmienka o ňom pochádza z roku 1316. Jeden čas patril rodine Bátoriovcov. Podľa slov Hutku ho Alžbeta dostala ako veno pri svadbe s Františkom Nádašdym. Plnil najmä strážnu funkciu. Aktuálne na hrade pracuje 14 ľudí.