Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Slovenská Dedina roka 2017 si prevezme ocenenie aj v Rakúsku

V súťaži Dedina roka 2017 zvíťazila najsevernejšia obec Slovenska, Oravská Polhora. Foto: TASR/Miroslava Siváková

Oravskú Polhoru, ktorá je víťazom národného ročníka súťaže Dedina roka 2017, nominovala na Európsku cenu obnovy dediny Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP).

Banská Bystrica 20. septembra (TASR) - V rakúskej obci Fliess si v piatok 21. septembra zástupcovia obce Oravská Polhora v okrese Námestovo preberú Európsku cenu obnovy dediny 2018 za komplexný, trvalo udržateľný rozvoj dediny mimoriadnej kvality v súlade s mottom súťaže. Oravskú Polhoru, ktorá je víťazom národného ročníka súťaže Dedina roka 2017, nominovala na Európsku cenu obnovy dediny Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP). Okrem organizácie národnej súťaže má táto odborná organizácia svoje zastúpenie aj v medzinárodnej porote súťaže a na samotnom slávnostnom odovzdávaní.

"Medzinárodná porota ocenila vynikajúcu občiansku vybavenosť Oravskej Polhory, ako aj jej orientáciu na environmentálne vzdelávanie, ktoré sa začína na základnej škole. Obec sa snaží podporovať udržateľný cestovný ruch, pre ktorý sú významným potenciálom cyklotrasy a miestny liečivý prameň. S tým súvisí aj aktívne vytváranie pracovných miest v komerčnom sektore, čo pôsobí proti odchodu mladých obyvateľov z obce," informovala hovorkyňa SAŽP Iveta Kureková.

Víťaznou obcou sa stala hornorakúska obec Hinterstoder, okrem nej bolo ocenených ďalších 13 uchádzačov, ktorí získali cenu obnovy dediny za komplexný, udržateľný rozvoj dediny mimoriadnej kvality v súlade s mottom súťaže. Deviatim účastníkom porota udelila cenu za mimoriadne dosiahnuté výsledky vo viacerých oblastiach rozvoja dediny.

"Na základe vysokej kvality projektov a prezentácií všetkých obcí nebola tento rok udelená cena obnovy dediny za mimoriadne dosiahnuté výsledky v jednotlivých oblastiach rozvoja dediny ani pochvalné uznanie. Európska cena obnovy dediny sa udeľuje v dvojročnom cykle a samotná cena má formu diplomu," priblížila Kureková.

Počas trojdňovej slávnosti v obci Fliess, ktorá potrvá do soboty (22. 9.), sa môžu účastníci tešiť na bohatý program spojený s prezentáciou všetkých súťažiacich, folklórny večer, remeselný jarmok, program s kultúrnymi a kulinárskymi zážitkami.