Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Salašnícku sezónu v Zázrivej ukončili sťahovaním salaša do dediny

Na snímke bačovia počas ukončenia salašníckej sezóny (rôsac) v Zázrivej dňa 22. októbra 2017. Rôsac (tzv. rozsad) je sťahovanie a návrat salaša z letnej paše (hôľ) do dediny, kde sa ovce rozdeľujú majiteľom. Foto: TASR- Erika Ďurčová

Súčasťou podujatia bolo kulinárske stretnutie Tradičné a starosvetské jedlá v Zázrivej, na ktorom varili desať jedál.

Zázrivá 22. októbra (TASR) - Pastiersku a salašnícku sezónu ukončili v nedeľu v Zázrivej rozsadom, v zázrivskom nárečí rôsacom, ktorý je sťahovaním a návratom salaša z letnej paše do dediny.

Podľa koordinátora projektu Trasa valašskej kultúry Petra Madigára bolo podujatie obce Zázrivá zamerané na zachovávanie tradícií spojených s dedičstvom valaskej kolonizácie a kultúry. "Bačovia, ovčiari a nadšenci tradičného ovčiarstva a salašníctva zo Zázrivej a z mikroregiónu Terchovská dolina predviedli v spolupráci s folklórnou skupinou Kýčera sťahovanie salaša a zvyky, ktoré s tým boli spájané," povedal Madigár.

"Bača s valachmi si brali zo salaša všetku výbavu, takisto zatvárali koliby. Uhasili oheň, ktorý musel horieť od prvého rediku - prvého dňa na salaši. Zobrali všetky pomôcky, nástroje, výrobky. No a v dedine sa účtovali, či už so salašným spolkom alebo s gazdami. Teda rozdeľovali naspäť ovce. Tak, ako sa na jar miešajú a vyháňajú do spoločného stáda, tak sa na jeseň opäť rozdeľovali na zimný chov ku gazdom,"
vysvetlil koordinátor projektu Trasa valašskej kultúry.



Doplnil, že súčasťou podujatia bolo kulinárske stretnutie Tradičné a starosvetské jedlá v Zázrivej, na ktorom varili desať jedál. "Medzi tradičnejšími nechýbali halušky, či už kapustové, alebo bryndzové. Z menej tradičných sa uvarila napríklad kulaša, zamrvanka, sekanka alebo glgany. Snažili sme sa priblížiť starú gastronómiu a trochu inšpirovať ľudí, ktorí tieto recepty nepoznajú. V budúcnosti to možno bude aj inšpiráciou pre miestne reštaurácie. Mnohé z týchto jedál sú veľmi chutné, aj keď špecifické a možno, že dnes nezodpovedajú úplne modernej gastronómii. Ale je to naše kultúrne dedičstvo, takže sa ho snažíme uchovávať," dodal Madigár.