Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

K plánom jednotlivých zón v Ružinove sa môže vyjadriť verejnosť

Okolie Štrkoveckého jazera. Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Verejné prerokúvania návrhov zadaní územných plánov zón sa skončí 25. októbra, dovtedy je možné poslať k nim pripomienky.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Pred takmer dvoma rokmi ohlásila mestská časť Ružinov svoju ambíciu regulovať výstavbu v okolí Štrkoveckého jazera. Proces prípravy územných plánov zón sa dostal do ďalšieho štádia, intenzívne sa rozbieha verejné prerokovanie návrhov zadaní troch zonálnych územných plánov.

V blízkosti Štrkoveckého jazera je viacero súkromných pozemkov, ktoré chcú ich majitelia zhodnotiť výstavbou. "Keďže územný plán Bratislavy tu umožňuje stavať, ale nedefinuje presne, čo na pozemkoch môže stáť, rozhodli sme sa pre prípravu územných plánov zón. Tie určia investorom presné mantinely," vysvetlil dlhodobejšiu snahu Ružinova starosta mestskej časti Dušan Pekár.

Už na prvej diskusii s obyvateľmi k tejto téme sa ukázalo, že regulovať výstavbu je potrebné. Dnes sa začína proces prerokovania návrhu zadania troch územných plánov zón v lokalitách Štrkovecké jazero, Bajkalská-Drieňová a Bajkalská roh. Návrhy zadaní sa v októbri prerokujú s odbornou aj laickou verejnosťou. "V tomto štádiu ide zatiaľ o analýzu územia – aké sú jeho charakteristiky, problémy, pozitíva, možnosti rozvoja, teda akým smerom by mal územný plán zóny presnejšie zaregulovať," uviedol architekt Branislav Kaliský, ktorý je spracovateľom územných plánov zón v lokalite Štrkoveckého jazera. Všetky návrhy musia pritom vychádzať z platného územného plánu hlavného mesta Bratislavy.

Verejné prerokúvania návrhov zadaní územných plánov zón sa skončí 25. októbra, dovtedy je možné poslať k nim pripomienky. "Zatiaľ ešte nejde o verejné prerokovanie samotného územného plánu zóny v zmysle presnej funkcie budúcich objektov, napríklad ich podlažnosti a podobne. To príde na rad v ďalších fázach celého procesu," dodal starosta.