Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Rómovia si z Majetkára odviezli na skládku vyše 200 vriec odpadu

Rómovia neoprávnene obývajúci záhradkárske chatky pri cestnom privádzači z Košíc do Prešova na podnet košického mestského poslanca Miloša Ihnáta upratali 11. júna 2013 svoje okolie od háld odpadkov a prihlásili sa na magistráte mesta Košice na platbu za komunálny odpad, ktorý produkujú. Foto: TASR/František Iván

Odpad si z okolia svojich príbytkov vyzbierali v uplynulých dňoch miestni obyvatelia svojpomocne.

Košice 11. júna (TASR) - Vyše 200 vriec naplnených rôznym druhom odpadu putovalo dnes na skládku z lokality Majetkár, ktorá sa nachádza pri košickom sídlisku Ťahanovce. Obýva ju asi 30-členná rómska komunita.

V spomínanej časti mesta sa nachádzajú štyri rómske obydlia, ktoré slúžili v minulosti ako záhradkárske chatky. Ako TASR informoval Miloš Ihnát, koordinátor mesta Košice pre terénne práce na Luníku IX, odpad si z okolia svojich príbytkov vyzbierali v uplynulých dňoch miestni obyvatelia svojpomocne.

"Zabezpečili sme im vrecia a skoordinovali činnosti súvisiace s vývozom odpadu. Dnes sme nazhromaždený odpad 16-kubíkovým kontajnerom odviezli preč s tým, že to išlo tento raz na náklady mesta," vysvetlil Ihnát. Každý z vyše dvoch stoviek naplnených vriec mal podľa jeho slov objem 100 litrov.

Galéria: Rómovia si upratujú obydlia pri Majetkári



Na ďalšom odvoze smetí z Majetkára by sa mali podľa Ihnáta už finančne podieľať aj Rómovia. "Navštevoval som ich asi dva mesiace, rozprával sa s nimi, dohováral im. Rozhodli sa, že budú platiť a že chcú žiť inak ako doteraz."

Obyvatelia Majetkára sú podľa Ihnáta v tejto súvislosti už zaevidovaní na košickom magistráte ako noví platcovia za odpad. "Výška poplatkov im bude zaslaná prostredníctvom výmeru," poznamenal.

Samospráva plánuje do spomínanej lokality mesta časom dopraviť aj nádoby na odpad a vyvážať ich v pravidelných týždenných intervaloch na skládku. K tomuto kroku však pristúpi až v prípade, ak bude miestna komunita prisľúbené platby aj reálne odvádzať. "Ak za službu zaplatia, tak ju aj dostanú," podotkol Ihnát.

S obyvateľmi Majetkára je podľa jeho slov potrebné naďalej pracovať. "Budem ich pravidelne navštevovať. Je nutné, aby sa na tomto mieste neriešili iba dôsledky problému, ale aj jeho príčiny."