Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Rezort dopravy sa bude zaoberať zrealizovateľosťou Dunajbusu

Na snímke minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek (Most-Híd). Foto: TASR - Dušan Hein

Dunajbus má predstavovať alternatívu v podobe pravidelnej osobnej dopravy pre obyvateľov okolitých obcí do Bratislavy po rieke.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR posúva vpred prípravu projektu Dunajbus, teda pravidelnej vodnej osobnej dopravy po Dunaji do Bratislavy. Rezort totiž podľa hovorkyne Karolíny Duckej podpísal zmluvu o nenávratnom finančnom príspevku vo výške 92.200 eur z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra na štúdiu realizovateľnosti, ktorá je nutnou podmienkou realizácie projektu.

Dunajbus má predstavovať alternatívu v podobe pravidelnej osobnej dopravy pre obyvateľov okolitých obcí do Bratislavy po rieke. Hovorí sa o ňom podľa ministerstva už niekoľko rokov a cieľom projektu je predovšetkým odľahčiť preplnené cesty a vlaky z južného smeru do Bratislavy.

"Bratislava má unikátnu možnosť využitia vodnej cesty pre osobnú prepravu obyvateľov dochádzajúcich za prácou alebo za iným účelom do hlavného mesta. Na tomto projekte ešte musíme pracovať, ale vzhľadom na jeho ekologickú povahu a kritickú dopravnú situáciu má moju plnú podporu," uviedol minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

Pro-Danubia – Združenie obcí pre miestnu dopravu po Dunaji, ktoré projekt Dunajbusu pripravuje, má v pláne vybudovanie šiestich nových prístavísk, a to Kyselica, Vojka, Eurovea, Aucafe, River park, Devín k trom existujúcim, ktorými sú Šamorín, Hamuliakovo a Čunovo.

Obsluhovalo by ich sedem plavidiel typu katamarán s kapacitou približne 100 cestujúcich. "Plavidlá by premávali medzi obcami Vojka – Bratislava – Devín," doplnila Ducká. Plavba napríklad z Hamuliakova do centra Bratislavy by podľa jej slov trvala približne 25 minút. Dôležitá štúdia pre ďalšie napredovanie projektu má byť podľa ministerstva hotová vo februári 2019.