Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Revúca spustila ozdravovací proces spoločnosti Bytové hospodárstvo

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Nepriaznivá ekonomická situácia Bytového hospodárstva je podľa súčasného vedenia mesta výsledkom dlhodobého nehospodárneho fungovania spoločnosti.

Revúca 7. mája (TASR) - Mesto Revúca chce ozdraviť spoločnosť Bytové hospodárstvo, ktorá je dlhodobo v zlej ekonomickej situácii. Firme chce pomôcť predajom sídla spoločnosti, budovu a pozemky na Ulici Terézie Vansovej nadobudne samospráva. Súčasťou ozdravovacieho procesu má byť aj prechod časti zamestnancov pod Technické služby mesta Revúca. Jednotlivé kroky odobrili poslanci mesta na aprílovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ).

Nepriaznivá ekonomická situácia Bytového hospodárstva je podľa súčasného vedenia mesta výsledkom dlhodobého nehospodárneho fungovania spoločnosti. "Dlh, ktorý sa pohyboval vo výške 650.000 eur, sme dokázali za päť rokov stiahnuť na 320.000 eur. Hospodársky úpadok spoločnosti z roka na rok rástol a bolo vysoko pravdepodobné, že budúci rok bude musieť vyhlásiť konkurz," skonštatoval na zasadnutí MsZ primátor Revúcej Július Buchta.

Spoločnosti Bytové hospodárstvo, ktorej jediným spoločníkom je mesto, chce samospráva pomôcť predajom budovy a pozemkov na Ulici Terézie Vansovej. Nehnuteľnosti sú sídlom spoločnosti a tvoria aj jej základné imanie, na základe výsledkov ekonomického auditu však firma podľa mesta potrebuje získať finančné prostriedky na úhradu dlhov a záväzkov.

Poslanci mesta na aprílovom zasadnutí MsZ schválili zníženie základného imania Bytového hospodárstva o predmetné nehnuteľnosti, ktorých hodnota predstavuje vyše 270.000 eur. Zároveň rozhodli o zvýšení základného imania spoločnosti o peňažný vklad v rovnakej výške. Tieto kroky majú samospráve umožniť uzatvorenie kúpnej zmluvy, prostredníctvom ktorej získa budovu a pozemky na Ulici Terézie Vansovej do svojho vlastníctva.

Spoločnosť Bytové hospodárstvo mala v Revúcej dlhodobo na starosti správu cintorínov a bytov, ako aj letnú či zimnú údržbu mestských komunikácií. Časť týchto úloh nedávno prebrali novozaložené Technické služby mesta Revúca, ktoré si od Bytového hospodárstva prenajímajú potrebnú techniku.

"Súbežne s prevodom hnuteľného a nehnuteľného majetku, zároveň dôjde k ukončeniu pracovnoprávnych pomerov štyroch zamestnancov spoločnosti Bytové hospodárstvo, ktorí sa ku dňu ukončenia ich pracovného pomeru stanú zamestnancami mesta, respektíve technických služieb," doplnila pre TASR Patrícia Šefranová z kancelárie primátora mesta. Dodala tiež, že spoločnosť Bytové hospodárstvo bude naďalej vykonávať správu bytov, zabezpečovať pohrebné služby a správu cintorína.