Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

R. RAŠI: Postoj mesta Košice k ťažbe uránu na Jahodnej sa nezmenil

Protest proti ťažbe uránu na Jahodnej Foto: TASR/Milan Kapusta

Primátor Košíc Richard Raši uviedol, že vyhlásenie prieskumného územia, chráneného ložiskového územia a dobývacieho priestoru je v kompetencii Banského úradu.

Košice 16. septembra (TASR) – Košické mestské zastupiteľstvo dnes prerokovalo požiadavky na zaradenie problematiky návrhu zmien a doplnkov územného plánu hospodársko-sídelnej aglomerácie Košice, týkajúcich sa lokality Jahodná – Kuríšková, v súvislosti geologickým prieskumom a prípadnou ťažbou uránu v tejto oblasti. Ako už v Košiciach býva zvykom, pri prekovaní tejto problematiky sa zastupiteľstva zúčastnili aj environmentálni aktivisti s protestnými transparentmi, ktorí trvajú na zaradení oblasti do návrhu zmien a doplnkov územného plánu.

Primátor Košíc Richard Raši uviedol, že vyhlásenie prieskumného územia, chráneného ložiskového územia a dobývacieho priestoru je v kompetencii Banského úradu, a preto nemôže byť predmetom zmien a doplnkov územného plánu. „Zdôrazňujem však, že postoj mesta ťažbu uránu na Kuríškovej sa nemení a je stále odmietavý,“ povedal. Doplnil, že v rámci záväznej časti územného plánu môže mesto ako orgán územného plánu stanoviť regulatívy pre vykonávanie banskej činnosti na území mesta vo vzťahu k iným funkciám mesta a k životnému prostrediu, formou doplnku územného plánu.

Zástupca prítomných aktivistov Karol Labaš k tomu dodal, že primátor ešte nezadal vypracovanie zmien a doplnkov pre túto oblasť. „Je to trestuhodné a vytvára sa tu len priestor pre budúce umožnenie ťažby,“ uviedol.

Raši tento názor dôrazne odmietol. „Mestá o obce si zachovávajú právo veta k ťažbe, dokonca sa zmenila legislatíva tak, že banské činnosti boli vyňaté z činností, ktoré by mohli obchádzať samosprávy,“ zdôraznil košický primátor. Uviedol tiež, že nie je pravda, že by nebol dal pokyn k začatiu zmien a doplnkov. „Problematika Kuríškovej je však zložitá a preto sa bude riešiť ako samostatný problém,“ doplnil.

Z uvedeného vyplýva, že návrh zmien a doplnkov musí obsahovať aj stanovisko Banského úradu. Bez tohto stanoviska nemožno zmeny a doplnky v mestskom zastupiteľstve schváliť, v prípade ich schválenia pri nedodržaní postupu obstarania a prerokovania je schválenie v celom rozsahu neplatné.

Pri prekovaní zmien a doplnkov územného plánu mesta Košice neskôr navrhol poslanec Ján Süli uznesenie, podľa ktorého by sa mala ťažba uránu v lokalite Jahodná – Kuríšková zakázať. Primátor Raši potom k prijatému uzneseniu uviedol, že je teraz na posúdení odborníkov, či toto uznesenie bolo v súlade s platnou legislatívou.

Zákaz ťažby uránu na chránenom ložiskovom území nie je podľa hovorcu spoločnosti Lodovica Energy ktorá na Kuríškovej vykonáva geologický prieskum Maroša Havrana v kompetencii mesta a je v rozpore s banským zákonom. "Tak, ako hovorí materiál mesta. Vyhlásenie chráneného ložiskového územia a dobývacieho priestoru je v kompetencii banského úradu, a preto nemôže byť predmetom zmien a doplnkov územného plánu,“ uviedol Havran.