Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Radimove sa uskutočnila koštovka, najlepší destilát robí žena

Ochutnávka ovocných destilátov v Radimove 17. marca 2018. Foto: TASR/Vladimír Miček

Hodnotitelia prihliadali na celkový vzhľad a dojem z destilátu, na harmóniu vône, čistotu chute a ďalšie špecifické kritériá.

Radimov 17. marca (TASR) – V Radimove sa uskutočnil v sobotu už 22. ročník ochutnávky ovocných destilátov. Koštovka v Radimove patrí medzi najväčšie takéto akcie na Slovensku, TASR informovala predsedníčka Základnej organizácie (ZO) Slovenského zväzu záhradkárov Viera Mikičová.

Organizátorom je ZO Slovenského zväzu záhradkárov, ktorej sa podarilo z regionálnej akcie vypracovať až na celoslovenskú. "Vnímame to ako tradíciu, ktorú by sme aj naďalej chceli rozvíjať. Sme tu dobrá partia organizátorov a chceme pokračovať minimálne pri takto nasadenej latke kvality. Sme najväčšia ochutnávka na Slovensku, čo sa týka počtu vzoriek, ale myslím si, že aj návštevnosti,“ uviedla predsedníčka ZO v Radimove.



Ochutnávke predchádzala degustácia, ktorá sa uskutočnila 2. marca. Na tohtoročnej odborníci posúdili 1457 vzoriek ovocných destilátov, ktoré poskytli pestovatelia. „Je to obdivuhodné číslo najmä preto, že v uplynulom roku bola úroda ovocia výrazne slabšia. Aj preto máme pravdepodobne viac atraktívnych vzoriek destilátov. Vyhodnocovali sme napríklad likéry, koňaky, ale aj ríbezlovice, dulovice, drienkovice či bazovice,“ doplnila pre TASR Mikičová. Hodnotitelia prihliadali na celkový vzhľad a dojem z destilátu, na harmóniu vône, čistotu chute a ďalšie špecifické kritériá.



Absolútne víťazstvo zostalo v Radimove, ale prekvapením je, že ho získala žena. Najviac bodov medzi degustátormi získala slivovica Simony Hrušeckej. Cenu za ňu prevzal manžel Ferdinand, keďže víťazka musela zostať doma s deťmi. „Mňa aj manželku k tejto činnosti viedli otcove skúsenosti. Záľuba k destilátom. Nie je to pre mňa prvá akcia, zúčastňujem sa na viacerých akciách v priebehu roka. Správny destilát miesto cukru potrebuje radšej to, aby sa ovocie dlhšie podržalo na stromoch, a tá cukornatosť príde sama,“ povedal manžel absolútnej víťazky, ktorý získal cenu za 2. miesto v kategórii slivovica.