Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Psychiatri z Rooseveltovej nemocnice napísali knihu o hazardnom hraní

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Liečba nelátkových závislostí a hazardného hrania má na tejto psychiatrickej klinike viac ako 30-ročnú tradíciu.

Banská Bystrica 24. februára (TASR) - Odborníci z II. Psychiatrickej kliniky SZU Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici, ktorí denne pomáhajú pacientom s nelátkovými závislosťami, napísali odbornú, takmer 500-stranovú knihu Porucha hazardného hrania. Je určená pre odbornú i laickú verejnosť. Informovala o tom nemocnica na sociálnej sieti s tým, že je to publikácia, aká zatiaľ na Slovensku chýbala.

"Kniha je v istom zmysle akýmsi odborným vyrovnaním sa s medicínskym chápaním problémov týkajúcich sa hazardného hrania, pretože aj v súčasnosti dochádza k ich mylnému vnímaniu ako primárne etických alebo sociálnych a ku kritike poruchy hazardného hrania ako medicínsky vykonštruovanej. Na tomto mieste sa tak opätovne vraciame ku konštatovaniu, že základom destigmatizácie, nehovoriac o liečbe, je prijatie a pochopenie problému takého, aký je, teda v tomto prípade ako závislosti so všetkými jej aspektmi," uvádzajú autori, prednosta kliniky Michal Patarák a jeho kolegyňa Lenka Jenčová, ktorí knihu písali v čase svojho osobného voľna viac ako dva roky.

Liečba nelátkových závislostí a hazardného hrania má na tejto psychiatrickej klinike viac ako 30-ročnú tradíciu. Pracovisko nelátkových závislostí poskytuje komplexný liečebný program.

"Za viac ako 30 rokov fungovania sme pomohli mnohým ľuďom, ktorých život a rodiny ničila závislosť na hazarde, a sme neustále v kontakte s rozširujúcim sa okruhom odliečených pacientov, s ktorými pestujeme obojstranne vzácne vzťahy," dodala nemocnica.

Nelátkové závislosti sú skupinou psychických porúch, ktorých centrálnym znakom je vznik a udržiavanie závislostného správania, ktoré nie je viazané na užívanie nejakej psychoaktívnej látky, ale na určitú činnosť prinášajúcu pocit odmeny, slasti, vzrušenia alebo uspokojenia.