Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Protidrogový vlak z ČR môže navštíviť až 40 slovenských miest

Na archívnej snímke protidrogový vlak z Českej republiky. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Jozef Viskupič pripomenul, že vlak v tomto roku navštívil mestá v Žilinskom a Trnavskom samosprávnom kraji a Bratislavu.

Žilina 18. decembra (TASR) – Multimediálny protidrogový vlak z Českej republiky môže v roku 2019 navštíviť 40 miest vo všetkých ôsmich samosprávnych krajoch. Po pondelkovom (17.12.) zasadnutí Združenia samosprávnych krajov SK8 v Žiline o tom informoval predseda Združenia SK8 a zároveň predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič.

Pripomenul, že vlak v tomto roku navštívil mestá v Žilinskom a Trnavskom samosprávnom kraji a Bratislavu. "Je to projekt prevencie boja proti drogovým závislostiam a je svojím spôsobom unikátny. Využívajú ho Nemci, Poliaci, Česi, Slováci. Hovorili sme aj o maďarskej mutácii pre menšinu žijúcu v Nitrianskom, Banskobystrickom alebo Košickom kraji," doplnil Viskupič.

Podľa autora projektu Pavla Tumu z Nadačného fondu Nové Česko sa protidrogový vlak snaží odradiť deti od drog. "Vlak príde do mesta a ponúka 90-minútový program. Na jeho konci chceme učiteľom odovzdať nielen víziu, ktorú máme. Ale chceme, aby napísali s deťmi sloh. Sú to veľmi emotívne práce," uviedol Tuma počas tohtoročnej návštevy vlaku v ŽSK.

Združenie SK8 dostalo podľa Viskupiča aj prísľub slovenskej mutácie inštruktážneho interaktívneho filmu. "Organizátori projektu protidrogového vlaku vyjadrili tiež ambíciu vyškoliť 100 ľudí, ktorí by sa na konkrétnych zastávkach vlaku rozprávali s mladými ľuďmi od 12 do 17 rokov, ktorí sú cieľovou skupinou. Autor projektu navrhol sformátovať aj slovenský vlak. Ide o unikátne kinosály, ktoré zážitkovou terapiou pôsobia na mládež a prevencie v tejto oblasti nikdy nie je dosť. Tu môžeme veľmi rýchlo nájsť spoločnú reč a mať aj národný projekt," uzavrel Viskupič.