Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Proces v kauze brutálnej vraždy v Petržalke môže trvať ďalšie roky

Ilustračné foto. Foto: Ilustračné foto

Dôvodom je neúčasť obžalovaného, u ktorého súd nemal vykázané doručenie predvolania. Podľa otca zavraždeného Michala Horeckého je to hra o čas, nakoľko kauza sa vlečie už 11 rokov.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Súdny proces v kauze brutálnej vraždy v Petržalke z februára 2005, z ktorej je obžalovaný Martin J. a ktorý mal dnes byť nanovo otvorený po ôsmich mesiacoch, môže trvať ďalšie roky.

"Okresný súd Bratislava I odročil dnes hlavné pojednávanie na 29. novembra z dôvodu neúčasti obžalovaného, u ktorého súd nemal vykázané doručenie predvolania. Súd účasť obžalovaného na ďalšom pojednávaní bude zabezpečovať predvedením za súčinnosti Policajného zboru. Predseda senátu, ktorý vo veci koná od apríla 2016 (po odchode predchádzajúceho predsedu senátu do dôchodku, pozn. TASR), po naštudovaní spisového materiálu zistil, že pre podstatné chyby konania, ktoré zakladajú aj dovolací dôvod v zmysle Trestného poriadku, je potrebné hlavné pojednávanie vykonať od počiatku. Podľa aktuálneho senátu dokazovanie vykonané predchádzajúcim senátom trpí neodstrániteľnými chybami," uviedol dnes pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

"Aby vrah behal po slobode bez potrestania, to je divné. Či sa spravodlivého rozsudku dožijem, neviem, hlavne po toľkých rokoch súdnych prieťahoch," povedal dnes pre TASR otec zavraždeného.

Situáciu skomplikovalo, že zákonný sudca v tejto veci Juraj M. odišiel od začiatku tohto roka do dôchodku. Bol obvinený zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Napokon bývalého sudcu súdy v Trenčíne spod obžaloby oslobodili. Tento sudca chcel už na začiatku tohto roka pristúpiť k vyhláseniu rozsudku, no Martin J. sa na posledné pojednávanie nedostavil a nedal súhlas svojmu obhajcovi na zastupovanie v neprítomnosti. Exsudca Juraj M. mohol na neho vydať zatykač, no napokon tak neurobil.

Koncom novembra 2015 vypovedala v kauze posledná svedkyňa, a to prostredníctvom telemosta. Obžalovaný sa pre chorobu nedostavil už na tohtoročné januárové pojednávanie. Navyše vtedy po viac ako roku nedal súhlas, aby sa konalo v jeho neprítomnosti.

"Je to špinavosť. Je to hra o čas," reagoval vo februári tohto roku na súde otec zavraždeného Michala Horeckého. Spochybnil informáciu obhajcu, že obžalovaný pracuje ako čašník v Maďarsku. Podľa Horeckého robil v Rakúsku. "Dokázaná vražda nie je vyšetrená, čo to je za justíciu? Však to je choré," kritizoval 11 rokov trvajúcu kauzu.

Brutálnej vražde mala údajne predchádzať hádka. Martin J. podľa obžaloby spolu so svojím otcom obeť udierali päsťami, kopali ju, búchali jej hlavu o zľadovatenú zem v blízkosti Humenského námestia. Otec obžalovaného, ktorý mal podľa médií blízko k predstaviteľom bratislavských zločineckých skupín, medzičasom zomrel.

Súčasťou obžaloby pôvodne bolo aj obvinenie z ublíženia na zdraví. Martin J. mal ešte v roku 2003 po hádke napadnúť s rozbitým pohárom istého muža na diskotéke, čím ho pripravil o oko. Tomu predchádzalo obťažovanie priateľky obete.

Súd za to v novembri 2010 Martina J. odsúdil na dva roky s podmienečným odkladom na päť rokov a prikázal mu, aby poškodenému zaplatil viac ako 22.000 eur. Podmienečná lehota už však pre Martina J. neplatila. Súd vo februári 2013 rozhodol, že aj na neho sa vzťahuje prezidentská amnestia.