Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Pri Klenovskej nádrži likvidujú lykožrútovú kalamitu

Vodná nádrž v Klenovci je využívaná ako zásobáreň pitnej vody. Jej ochranu by mali zabezpečovať práve okolité lesy. Pre lykožrúty tam neplánovane museli ťažiť už aj vlani.

Klenovec 31. januára (TASR) - Roztrúsenú lykožrútovú kalamitu likvidujú lesníci v okolí vodnej nádrže Klenovec v okrese Rimavská Sobota. Ako TASR informoval hovorca štátneho podniku Lesy SR Vlastimil Rezek, momentálne tam prebieha neplánovaná ťažba, no neskôr holé plochy opäť zalesnia.

Vodná nádrž v Klenovci je využívaná ako zásobáreň pitnej vody. Jej ochranu by mali zabezpečovať práve okolité lesy. Pre lykožrúty tam neplánovane museli ťažiť už aj vlani. "Lesníci s odštepného závodu Rimavská Sobota sa snažia o utlmenie roztrúsenej lykožrútovej kalamity odstraňovaním napadnutých stromov. Ide o nepôvodné smrekové porasty, kde rastie nízky počet stromov na hektári a do veľkej miery sú zarastené burinami. Vlani v tejto lokalite vyťažili približne 2500 metrov kubických dreva. Bohužiaľ nejde o plánovanú ťažbu dospelých stromov, ale o z ekonomického hľadiska nevýhodný odvoz prevažne tenkých jedincov," povedal Rezek.

Tieto lesy podľa lesníkov momentálne nespĺňajú v plnom rozsahu vodoochrannú funkciu. "Vzniknuté holiny po kalamite sa zalesňujú v zmysle Zákona o lesoch. V praxi to znamená, že nové porasty sa budú vysádzať už v tomto roku. Pre dotknuté územie v súčasne platnom pláne starostlivosti o les nie je, aj vzhľadom na vek porastov, plánovaná obnovená ťažba. Ozdravné opatrenia budú pokračovať aj v tomto roku," dodal hovorca lesov.