Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Prievidžania môžu opäť rozhodnúť o použití financií z rozpočtu mesta

Ilustračná snímka Foto: TASR- Alexandra Moštková

Na občianske zámery vyčlenilo mesto v rozpočte 40.000 eur.

Prievidza 12. marca (TASR) - Mesto Prievidza začína aktivity tretieho ročníka projektu participatívneho rozpočtu. Obyvatelia budú môcť v najbližších mesiacoch navrhnúť a hlasovať za projekty, ktoré podľa ich názorov zlepšia prostredie v meste. Prvé verejné stretnutie sa uskutoční koncom marca.

"Zapojením sa do projektu participatívneho rozpočtu budú môcť obyvatelia priamo rozhodovať o časti finančných prostriedkov z rozpočtu mesta. Môžu tvoriť konkrétne projekty, ktorých realizáciu budú vyberať obyvatelia v celomestskom hlasovaní," informoval hovorca mesta Michal Ďureje.

Prvé verejné stretnutie, kde budú môcť obyvatelia predstaviť svoje nápady a projekty, sa uskutoční 26. marca o 17.00 h v Kultúrnom a spoločenskom stredisku. "Verejná diskusia umožní rokovania o všetkom, čo sa týka rozpočtu a politiky a zároveň prijímať relevantné rozhodnutia," skonštatoval hovorca mesta.

Obyvatelia, ktorí majú záujem využiť finančné prostriedky participatívneho rozpočtu, budú môcť predkladať návrhy a podnety z rôznych oblastí spoločenského života ako šport, kultúra, životné prostredie, mládež či seniori. Prostredníctvom rôznych mechanizmov participatívneho rozpočtu sa podnety postupne spracujú do projektovej podoby.

Na občianske zámery vyčlenilo mesto v rozpočte 40.000 eur. Medzi projekty, ktoré samospráva podporila financiami v druhom ročníku projektu participatívneho rozpočtu, patrili Včely v meste, Ulice v obrazoch či Aktívni seniori II.