Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Prievidza predá pozemok na letisku aeroklubu, získa vyše 40.000 eur

Na snímke zmodernizované letisko v Prievidzi pred jeho slávnostným otvorením 19. marca 2019. Letisko má novú asfaltovú dráhu dlhú 1000 m a široká 23 metrov. Vlastníkom a prevádzkovateľom letiska je Aeroklub Prievidza. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

O kúpu časti pozemku sa prievidzský aeroklub snažil dlhodobo. Pozemok kúpi aeroklub s cieľom bezpečného prevádzkovania zmodernizovaného letiska.

Prievidza 20. marca (TASR) - Samospráva Prievidze predá časť svojho pozemku na letisku prievidzskému aeroklubu. Ide o starú prístupovú cestu, ktorá vedie k jeho priestorom, klub s ňou má ďalšie plány. Aeroklub mestu zaplatí viac ako 40.000 eur.

Zámer mesta previesť prebytočný majetok, časť pozemku s výmerou 3024 štvorcových metrov (m2), Aeroklubu Prievidza schválili mestskí poslanci ešte na svojom februárovom rokovaní. Keďže však ide o prípad osobitného zreteľa, predaj podliehal dvojstupňovému schvaľovaniu.

O kúpu časti pozemku sa prievidzský aeroklub snažil dlhodobo. Na februárovom rokovaní mestského zastupiteľstva (MsZ) vystúpil i jeho prezident František Zlocha, ktorý mestských poslancov žiadal o predaj pozemku za symbolickú sumu. Mestský poslanec Richard Takáč zase podal návrh, aby kúpna cena predstavovala 10.000 eur. MsZ napokon rozhodlo, že ho predá za cenu stanovenú znaleckým posudkom. "Ja si myslím, že k majetku mesta sa musíme správať hospodárne a snažiť sa ho predať čo najvýhodnejšie a najefektívnejšie pre mesto," zdôvodnila primátorka Katarína Macháčková.

Tá si podľa svojich slov uvedomuje, že zámer letiska je pre mesto veľmi dobrý a určite prinesie podporu cestovného ruchu pre celý región, ale na druhej strane musí brať na zreteľ aj to, za koľko predáva mesto pozemky obyvateľom, keď si ich dokupujú na majetkovoprávne vyrovnania. "Mali sme tu problém, keď sme predávali pozemky pod záhradkami. Chápem aj tých obyvateľov, ktorí sú potom nespokojní, keď mesto predáva majetok za relatívne nízku cenu, aj keď ľuďom, ktorí zabezpečujú rozvoj regiónu. Treba tu nájsť istý zdravý kompromis a schválenie kúpnej ceny podľa znaleckého posudku je podľa mňa správnym kompromisom," doplnila.

Pozemok kúpi aeroklub s cieľom bezpečného prevádzkovania zmodernizovaného letiska. Ide o starú prístupovú cestu k letisku, ktorú aeroklub uzatvoril, zmenil tam dopravné značenie a zo severnej strany ho oplotí.

Kúpna cena predstavuje približne 14,31 eura za m2, čo celkovo predstavuje sumu 43.270 eur. Samospráva sa s aeroklubom dohodla na splátkovom kalendári. Podľa interných smerníc mesta musí prvá splátka predstavovať 50 percent z celkovej sumy, zostávajúca časť aj s úrokom bude rozdelená na päť rokov. Predaj pozemku aeroklubu definitívne odsúhlasilo MsZ na svojom rokovaní tento týždeň.