Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Regióny

Prešov, Spiš a Vysoké Tatry vylepší takmer 300 dobrovoľníkov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Do podujatia sa prvýkrát zapájajú aj Vysoké Tatry, kde budú dobrovoľníci natierať fasádu a pavlač v Múzeu horských nosičov v Starom Smokovci.

Prešov 9. júna (TASR) - Celkovo 290 dobrovoľníkov v Prešove, vo Vysokých Tatrách, Poprade, Vranove nad Topľou i Spišskej Novej Vsi vylepší viaceré miesta. Ide o aktivitu v rámci podujatia Naše mesto, ktoré každoročne organizuje Nadácia Pontis.

"Tento rok budú nadšenci z takmer 200 firiem pomáhať v rámci 580 dôležitých aktivít od Michaloviec až po Bratislavu," uviedol výkonný riaditeľ Nadácie Pontis Michal Kišša.

V Prešove a okolí sa dočkajú pomoci hlavne pamiatky. Na hrade Šebeš ocení združenie Rákociho cesta výpomoc pri presune vypílených krovín, na Lipovskom hrade zase pri čistení areálu od náletových drevín. Dvadsaťčlenný tím priloží ruku k dielu i na hrade Soľnohrad, kde upravia turistický chodník. Podobná aktivita prebehne budúci týždeň aj na hrade Šariš.

Pomocnú ruku dostanú aj materské školy v meste. Napríklad v škôlke na Budovateľskej ulici budú dobrovoľníci vylepšovať prírodnú učebňu. Zo starých paliet vytvoria stolíky na experimentovanie a relaxačnú zónu. Outdoorovú ekoučebňu doladia i v Cirkevnej materskej škole sv. Jakuba, kde zostroja hmyzie hotely či vyvýšené záhony.

Pri pomoci prírode zostanú dobrovoľníci tiež v rámci aktivity v Ekoparku Holá hora, počas ktorej pripravia potravu pre zvieratá žijúce v areáli a vyčistia im výbehy.

Do podujatia sa prvýkrát zapájajú aj Vysoké Tatry, kde budú dobrovoľníci natierať fasádu a pavlač v Múzeu horských nosičov v Starom Smokovci.

Vo Vranove nad Topľou je na pláne skrášľovanie záhrady a oddychovej zóny pre klientov Liečebne sv. Filomény. V Poprade budú zase dobrovoľníci pomáhať škole a škôlke na Komenského ulici.

Desiatky nadšencov pomôžu i združeniu Pro Memory v Spišskej Novej Vsi v rámci záchrany poslednej židovskej pamiatky v meste. Cintorín, ktorý aktivisti objavili v roku 2006, je súčasťou Slovenskej cesty židovského kultúrneho dedičstva. Dobrovoľníci vyčistia jeho areál a vysadia živý plot.