Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Prešovskí poslanci dnes prelomili v poradí piate veto primátora

Primátor Prešova Pavel Hagyari. Foto: TASR/Milan Kapusta

Ten minulý týždeň na zasadnutí mestskej rady (MsR) oznámil, že pozastavuje schválené uznesenie o zmenách v orgánoch obchodných spoločností s majetkovou účasťou mesta.

Prešov 30. januára (TASR) – Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove (MsZ) za posledný mesiac prelomili v poradí piate veto primátora Pavla Hagyariho. Ten minulý týždeň na zasadnutí mestskej rady (MsR) oznámil, že pozastavuje schválené uznesenie o zmenách v orgánoch obchodných spoločností s majetkovou účasťou mesta.

Poslankyňa Svetlana Pavlovičová (Smer-SD) dnes v úvode zasadnutia mestského parlamentu navrhla, aby potvrdili uznesenie, ktorým (9. 1.) odsúhlasili výmenu v predstavenstve Technických služieb mesta Prešov a. s. (TSMP).

Poslanci na predchádzajúcom zastupiteľstve odvolali z predstavenstva TSMP nominanta Klubu nezávislých poslancov Richarda Hympana a na jeho miesto zvolili mestského poslanca Karola Kyslana (nezaradený).

Primátor rozhodol výkon uznesenia pozastaviť, nakoľko sa domnieval, že nebol dodržaný model akým sa obsadzujú miesta v orgánoch mestských spoločností. Podľa zdôvodnenia by malo byť dodržané pomerné zastúpenie.

Riaditeľ Sekcie vnútornej správy a verejných činností Mestského úradu v Prešove Maroš Hanzo uviedol, že pozastavenie výkonu uznesenia je právom primátora ak sa domnieva, že je v rozpore so zákonom.

Podľa poslanca Michala Kaliňáka (Smer-SD), primátor pri vetovaní uznesenia využil domnienku, ktorá sa nezakladá na zákonných ustanoveniach. Dodal, že v tomto prípade išlo skôr o výhovorku ako o argument.

„Zákon jasne hovorí, že to čo primátor namietal, teda že nie je dodržané pomerné zastúpenie, to sa v zmysle zákona o obecnom zriadení vyžaduje iba pri tvorbe mestskej rady a komisií,“ tvrdí Kaliňák. Dodáva, že takéto ustanovenie v prípade mestských spoločností nie je povinnosťou.

Pavlovičová pre médiá uviedla, že dva kluby sa zhodli na výmene v predstavenstve. Osobne si myslí, že je rýchlejší tok informácií smerom od spoločnosti k orgánom mesta ak je člen predstavenstva poslancom.

„Vo viacerých mestských spoločnostiach sú problémy. Poslanec vidí, vníma a vie predložiť návrhy ďalším kolegom, ktorí sú členmi ďalších odborných komisií, alebo MsR,“ konštatovala Pavlovičová. Doplnila, že ona ako predsedníčka finančnej komisie dostáva raz ročne správu o hospodárení, takto môžu informácie prichádzať častejšie.

Poslanci pravicového i ľavicového klubu boli presvedčení, že výmena členov bola v poriadku a dnes pôvodné uznesenie opätovne potvrdili. Za prelomenie veta hlasovalo 20 poslancov. Siedmi členovia Klubu nezávislých poslancov nehlasovali.