Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Pre horúčavy odložili v dunajskostredskej nemocnici plánované operácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Dunajská Streda 18. augusta (TASR) – Posledné týždne boli horúce aj na juhu Slovenska a v dunajskostredskej nemocnici zápasia s nedostatočnou klimatizáciou. V extrémnych horúčavách sa zvyšuje počet pacientov s kolapsom z tepla. Ústavná pohotovostná služba nemocnice ošetrila už vyše 40 osôb vzhľadom na kolaps z tepla.

Ako uviedla riaditeľka Sveta zdravia v Dunajskej Strede Sylvia Bock, „klimatizáciu nemáme v každej miestnosti, iba na operačkách. Preto na lôžkových oddeleniach smerom na juhozápad, kde chýba prírodné tienenie, sme sa snažili zmierniť teplo ventilátormi. Samozrejme, pre pacientov zabezpečujeme aj pitný režim a tienenie. Myslíme aj na zamestnancov. Na 80 až 90 percent robíme iba akútne operácie, ostatné plánované zákroky sú presunuté na september,“ dodala.

Ako uviedla samospráva mesta, polícia uskutočňuje aj preventívny program a varuje vodičov, aby nenechávali deti a zvieratá v rozpálenom aute. Vysoké denné teploty zaťažujú ľudský organizmus a sťažujú aj pracovnú činnosť. Platí to najmä pre stavebníctvo. Úrad verejného zdravotníctva SR odporúča v prípade extrémnych horúčav pobyt v chládku a príjem potrebného množstva tekutín.