Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Poslanci Karlovej Vsi nechcú eurofondy na obnovu Školského námestia

Ilustračné foto Foto: TASR

Karlovoveskí poslanci napokon po vyše dvojhodinovej diskusii tesnou väčšinou odsúhlasili odstúpenie od projektu.

Bratislava 12. júna (TASR) - Poslanci miestneho zastupiteľstva v Karlovej Vsi na utorkovom (11.6.) mimoriadnom zastupiteľstve odmietli projekt regenerácie Školského námestia na Dlhých dieloch, ktorý mal byť financovaný z eurofondov. Dôvodom bolo, že podľa poslancov regenerácia neprinesie zamýšľané skvalitnenie námestia. Predpokladaná hodnota zákazky bola viac ako 418.000 eur bez DPH, mestská časť mala zaplatiť 5 percent nákladov na revitalizáciu, zvyšnú časť by financoval Európsky fond pre regionálny rozvoj.

Návrh na odstúpenie od projektu predložil poslanec Jaromír Šíbl (nezaradený), ktorý v odôvodnení kroku uviedol aj to, že miestny úrad nerešpektoval záujem poslancov o ovplyvnenie konečnej podoby projektu. Návrhu vyčítal napr. umiestnenie hracích prvkov pre deti a tiež, že preinvestované prostriedky do nových prvkov námestia neprinesú také možnosti, aké námestie poskytuje dnes.

"Skutočným prínosom je okrem modernejšieho dizajnu centrálnej časti námestia iba väčšie množstvo zelene a lepší povrch na niektorých chodníkoch," píše sa v dôvodovej správe k návrhu. K tomu sa pripojil aj poslanec Marcel Zajac (nezaradený). "Nie som za to, aby sme akýkoľvek projekt financovaný z eurofondov podporili už len preto, že sú to peniaze, ktoré dostávame," povedal Zajac.

Poslankyňa Alena Schinglerová (Smer-SD) reagovala, že to nie sú vážne dôvody na odmietnutie odsúhlasených peňazí z eurofondov. "Nepočula som jediný relevantný dôvod, prečo chcete odmietnuť 500.000 eur," uviedla Schinglerová s tým, že Karlova Ves bude zrejme prvým prípadom, keď samospráva takýmto spôsobom odmietla eurodotáciu. "Mne to celé pripadá ako snaha zrušiť to len preto, lebo je za tým starostka," dodala poslankyňa Ľubica Hulajová (Smer-SD) s dôvetkom, že odmietnutie bude mať za následok, že mestská časť príde o peniaze a pre ľudí nič neurobí. Poslanec Vladimír Čupka (SDKÚ-DS) pripomenul, že projekt regenerácie Školského námestia odsúhlasilo miestne zastupiteľstvo v apríli a odsúhlasilo aj spoluúčasť mestskej časti. "Nie je vám čudné, že ideme spochybniť vlastné rozhodnutie?" opýtal sa v diskusii Čupka a poslancov vyzval, aby neboli "za gašparov".

Poslanec Stanislav Žiačik (SDKÚ-DS) skonštatoval, že diskusia o tejto téme potvrdzuje, že karlovoveské miestne zastupiteľstvo prezentuje na svojich zasadnutiach málo kultúry a veľa nevraživosti. "Nevraživosti medzi poslancami a starostkou i medzi poslancami navzájom," povedal Žiačik.

Karlovoveskí poslanci napokon po vyše dvojhodinovej diskusii tesnou väčšinou odsúhlasili odstúpenie od projektu. Z 19 prítomných hlasovalo za odstúpenie desať poslancov, sedem poslancov bolo proti, dvaja sa hlasovania zdržali.

Záverečný účet 2012 vykázal v Karlovej Vsi polmiliónový prebytok


Poslanci bratislavskej Karlovej Vsi v utorok (11. 6.) schválili Záverečný účet mestskej časti Bratislava – Karlova Ves za rok 2012. Hospodárenie mestskej časti skončilo s prebytkom 516.000 eur.

Prebytok bude na základe rozhodnutia zastupiteľstva presunutý do rezervného fondu. Pôvodne malo ísť až 90 percent prebytku do fondu rozvoja bývania, kde by boli peniaze účelovo viazané na výstavbu denného stacionára a sociálnych nájomných apartmánov. Tento návrh však plénom neprešiel.


V Karlovej Vsi začnú dnes sumarizovať škody po povodniach


Starostka Karlovej Vsi v Bratislave Iveta Hanulíková (Smer-SD) sa chce dnes stretnúť s občanmi, ktorých majetok bol poškodený, alebo znehodnotený v dôsledku povodne. Mestská časť chce zároveň zosumarizovať škody, ku ktorým v mestskej časti vplyvom povodní došlo.
Na snímke situácia v Devíne na parkovisku. Bratislava, 6. júna 2013
Foto: TASR/Michal Svítok

"Starostka zvoláva stretnutie s dotknutými vlastníkmi, aby im vysvetlila, akým spôsobom si môžu uplatňovať škody," informoval prednosta Miestneho úradu v Karlovej Vsi Rastislav Velček. "O škodách, ktoré zosumarizujeme, budeme informovať Obvodný úrad životného prostredia v Bratislave. Ten posúdi opodstatnenosť náhrad za vzniknuté škody a následné odškodnenie," doplnil Velček.

Záplavy v Karlovej Vsi postihli najmä oblasť Karloveskej zátoky. "Ide hlavne o lodenice, ale napríklad aj o obyvateľov 'vodárenskej' bytovky v Karloveskej zátoke," dodal Velček.