Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Ponitrianske múzeum v Nitre predstaví Tisícročia s mincami

Ilustračná snímka Foto: TASR / Lukáš Grinaj

K najvzácnejším patrí najstaršia rímska minca aes grave či keltská tetradrachma.

Nitra 20. októbra (TASR) – Vzácne mince z obdobia od 1. storočia pred naším letopočtom až po 20. storočie nášho letopočtu predstaví výstava Tisícročia s mincami, ktorá sa začne 6. novembra v Ponitrianskom múzeu v Nitre. Mince pochádzajú zo zbierok Ponitrianskeho múzea, Archeologického ústavu SAV v Nitre a Mestského múzea Šurany.

„K najvzácnejším patrí najstaršia rímska minca aes grave či keltská tetradrachma. Pozoruhodnými sú aj medené poltury z doby povstania Františka II. Rákocziho, na ktorých dominujú razby kremnickej mincovne,“ informovala Ľubica Packová–Zahradárová z Ponitrianskeho múzea. Výstava bude sprístupnená do konca tohto roka.

Písomné pramene a hmotné pamiatky, ktoré sa zachovali alebo boli nájdené pri archeologických výskumoch, nesú informácie o spôsobe života v minulosti a významných historických udalostiach. Jedným z takýchto dokladov sú aj mince, z ktorých každá má svoj príbeh. „Vieme z nich vyčítať, komu patrili, z čoho boli vyrobené, v akom prostredí sa používali a akú mali hodnotu. Hoci najviac z nich vedia vyčítať numizmatici, ktorí sa zaoberajú ich podrobným skúmaním, aj bežný laik vie pri pohľade na ne sledovať rozdiely v porovnaní so súčasnými mincami,“ povedala Packová-Zahradárová. V minulosti bývali mince vyrobené z drahého kovu a mali vysokú cenu sústredenú v malej hmotnosti a objeme. V prípade ukoristenia barbarmi sa z nich často stala surovina na výrobu šperkov, niekedy skončili ako obeť bohom.