Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Polícia už vyšetruje pád budovy v Bratislave, začalo trestné stíhanie

V Bratislave sa zrútila päťpodlažná budova v blízkosti rezidenčného komplexu 3nity. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Stavba sa zborila krátko po 08.00 h. Na miesto hneď vyrazili tri hasičské autá a jedna hasičská sanitka.

Bratislava 2. júla (TASR) - Polícia už začala trestné stíhanie v prípade zrútenia sa päťpodlažnej budovy v nedeľu v Bratislave.

"V tejto súvislosti začal vyšetrovateľ Policajného zboru trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. Do konania bol pribratý znalec z odboru stavebníctva za účelom zistenia príčin pádu stavby. Za uvedený skutok hrozí v zmysle Trestného zákona trest odňatia slobody na dva až päť rokov," uviedla dnes na otázku TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ Tatiana Kurucová.
Metrostav začal kontrolu statických výpočtov pre projekt Trinity

Česká spoločnosť Metrostav, ktorá je generálnym dodávateľom bratislavskej polyfunkčnej stavby Trinity, začala kontrolu statických výpočtov. Časť rozostavanej budovy sa v nedeľu (1. 7.) zrútila. "Závery revízie zároveň určia spôsob sanácie havarovaných konštrukcií," informoval hovorca Metrostavu František Polák.

Výstava polyfunkčného projektu Trinity prebieha v etapách. Zrútená časť budovy mala v budúcnosti slúžiť ako wellness centrum. Príčina havária zatiaľ nie je známa.


Rezidenčná časť projektu poškodená nebola a škody neutrpela ani susediaca rozostavaná budova BBC 1 PLUS. "Prvotné prešetrenie nepreukázalo žiadne poškodenia budovy BBC 1 Plus," informoval investor projektu CA Immobilien Anlagen (CA Immo). Spoločnosť v najbližších dňoch vykoná hĺbkový audit na potvrdenie prvotného šetrenia.


Príčina zrútenia sa päťpodlažnej budovy na rohu ulíc Plynárenská a Jarabinkova ostáva bola v nedeľu nejasná. Pád objektu spôsobil iba škodu na majetku. Objekt bol zaistený a monitorovaný záchrannými zložkami.

Podľa slov veliteľa zásahu Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) nedošlo k zraneniam a nebola ani narušená statika obytného domu Veža 1 v rezidenčnom komplexe 3nity. Evakuovaní obyvatelia sa mohli vrátiť do svojich bytov. Plynárenská ulica bola dlhší čas neprejazdná.

Ako priblížil Miroslav Godor, príslušník SBS v skladoch na Plynárenskej ulici, najprv sa ozvala veľká rana. "Potom bolo počuť rinčanie skla, ktoré sa roztrieštilo až na druhý koniec ulice. A potom sme videli len obrovský kúdoľ prachu, ktorý sa rozvíril až nad výšku stromov pri ceste," povedal v nedeľu pre TASR.

Zrútená budova medzi už obývanou výškovou budovou Veža 1 a rozostavanou budovou Veža 2 v komplexe 3nity mala tri podzemné podlažia - garáže, a dve nadzemné podlažia, na vrchu malo byť údajne wellnesscentrum. Objekt podľa veliteľa zásahu nebol ešte skolaudovaný.

Stavba sa zborila krátko po 08.00 h. Na miesto hneď vyrazili tri hasičské autá a jedna hasičská sanitka. Miesto zabezpečila aj polícia, ktorú o 08.15 h kontaktoval miestny obyvateľ s tým, že z novostavby vypadli okná.

Investor zrútenej budovy na bratislavskej Plynárenskej ulici začne hneď po skončení vyšetrovania možných dôvodov narušenia statiky s opravou poškodenej časti. "Bude uvedená do pôvodného stavu podľa projektu," informovala v nedeľu 1. júla Iveta Adamcová z developérskej skupiny Vara Group.

Poukázala na to, že momentálne najdôležitejším krokom je zistenie rozsahu poškodenia a zaistenie bezpečnej prevádzky. "Poškodená rozostavaná budova je funkčne samostatná a neovplyvňuje statiku postavených veží. Najväčšia škoda vznikla v oblasti wellness centra, ktoré bolo vo výstavbe, a čiastočne aj na parkovisku nachádzajúcom sa pod wellness centrom," priblížila.