Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Poľskí a bulharskí fanúšikovia besneli v Bratislave,obvinených 56 ľudí

Na snímke príslušník polície zatýka výtržníka v Starom Meste v Bratislave, 10. júla 2019. Foto: TASR Adel Ghannam

Hromadná bitka prepukla krátko po 21.00 a na mieste zasahovali policajti, záchranári aj hasiči.

Bratislava 11. júla (TASR) - Pri stredajšej (10. 7.) hromadnej bitke poľských a bulharských futbalových fanúšikov v Bratislave zasahovalo viac ako 100 policajtov. Informovala o tom bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková s tým, že polícia zadržala 80 ľudí na mieste útoku a ďalších 14 v širšom centre mesta.

Polícia po stredajšej bitke zahraničných futbalových fanúšikov v Bratislave obvinila 56 osôb z výtržníctva. Informuje o tom na sociálnej sieti s tým, že dokopy 106 nasadených policajtov spolu zadržalo a zaistilo 107 osôb. Policajný prezident Milan Lučanský zhodnotil, že policajti situáciu zvládli rýchlo a profesionálne.

Polícia ďalej uvádza, že zo zadržaných a zaistených osôb bolo 51 Bulharov, 41 Poliakov a 15 Holanďanov. Zranilo sa podľa nej 17 osôb z táborov fanúšikov. Bulharskí fanúšikovia na Slovensko prišli na štvrtkový futbalový zápas svojho tímu v Ružomberku. Poľskí a holadnskí fanúšikovia zas chceli podľa polície narušiť stredajší zápas Slovana proti tímu z Čiernej Hory.

"Príslušníci Policajného zboru operatívne monitorujú pohyb futbalových fanúšikov pri takzvaných rizikových zápasoch. Napriek tomu, že včera došlo k náhodnému stretu dvoch táborov, policajti zasiahli rýchlo a situáciu zvládli profesionálne," zhodnotil zásah Lučanský.

Záchranári uviedli, že deväť mužov odviezli do nemocnice, ďalších ošetrili na mieste. Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Eva Kliská potvrdila, že prijali osem cudzincov. Žiadneho z nich však po ošetrení nebolo potrebné hospitalizovať. Bitka sa strhla v stredu krátko po 21.00 h na Ventúrskej ulici.





Prokuratúra zatiaľ obvinenia po hromadnej bitke fanúšikov neeviduje


Bratislavská krajská prokuratúra zatiaľ neeviduje žiadne obvinenia v prípade hromadnej bitky zahraničných futbalových fanúšikov v Bratislave. Polícia pôvodne informovala o obvinení 56 osôb, neskôr informáciu korigovala na zadržaných z výtržníctva.

"V súčasnosti sú vo veci vykonávané vyšetrovacie úkony, doposiaľ nebolo vznesené obvinenie žiadnej zo zadržaných osôb, preto doposiaľ nemohol byť podaný návrh na vzatie do väzby akéhokoľvek obvineného," povedal pre TASR prokurátor a hovorca Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave Oliver Janíček. "Vzhľadom na prebiehajúce prvotné procesné úkony sa bližšie k danej veci aktuálne vyjadrovať nebudeme," doplnil pre TASR prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave (KP) Matej Izakovič.




"Aj napriek tomu, že polícia bola pripravená na možnosť narušenia verejného poriadku medzi fanúšikmi Slovana Bratislava a fanúšikmi poľských mužstiev, došlo na Ventúrskej ulici k náhodnému stretu medzi poľskými a bulharskými fanúšikmi, ktorý v momente prerástol do narušenia verejného poriadku," priblížila krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.



Podľa Mihálikovej mala polícia informácie, že na futbalovom zápase medzi mužstvami ŠK Slovan a FC Sutjeska Nikšić sa zúčastnia aj rizikoví fanúšikovia poľských mužstiev a Ajaxu Amsterdam. Zvýšené bezpečnostné opatrenia preto prijala aj v širšom okolí futbalového štadióna a v centre mesta.

Na snímke uzavretá ulica v Starom Meste v Bratislave, 10. júla 2019.
Foto: TASR Adel Ghannam


Bulharskí fanúšikovia mužstva Levski Sofia podľa polície na Slovensko prišli na štvrtkový futbalový zápas v Ružomberku.



"Policajti v súčasnosti okolnosti celej udalosti dokumentujú a vykonávajú všetky potrebné úkony s cieľom zákonne a nekompromisne postupovať voči narušiteľom verejného poriadku," doplnila hovorkyňa.

V Univerzitnej nemocnici Bratislava po stredajšej bitke ošetrili osem cudzincov



Po stredajšej (10. 7.) hromadnej bitke futbalových fanúšikov v centre Bratislavy ošetrili v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) osem cudzincov. Žiadneho z nich však nehospitalizovali. Pre TASR to uviedla hovorkyňa UNB Eva Kliská.

"Tieto osoby mali prevažne povrchové poranenia hlavy, končatín a rezné rany. Pacienti boli ošetrení a následne prepustení," priblížila hovorkyňa.

Priamo na mieste tiež desiatky zranených ošetrili záchranári zo šiestich sanitiek. "Polícia ohraničila nebezpečnú zónu a určila stanovisko záchranárov v bezpečnej zóne, kde policajti vynášali zranených a odovzdávali ich záchranárom," priblížil pre TASR Jozef Minár z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR.

Záchranári podľa Minára do nemocníc v Bratislave transportovali deviatich mužov v mladom veku. Uviedol, že to boli "prevažne cudzí štátni príslušníci" a žiadny z nich nemal ohrozené základné životné funkcie.