Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Občianske združenie podporí solárne inštalácie na strechách

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Energetické poradenstvo Priateľov Zeme-CEPA sa doteraz zameriavalo najmä na samosprávy v obciach okolo Poľany, v tomto roku však svoju činnosť rozširujú aj na obyvateľov.

Poľana 25. marca (TASR) - Občianske združenie (OZ) Priatelia Zeme-CEPA poskytlo v tomto týždni ďalšie školenie svojim spolupracovníkom, ktorí chcú pomáhať majiteľom rodinných domov v regióne Poľana rozumne využívať energiu. Teraz sa zamerali na prácu so softvérom na návrh jednoduchých strešných fotovoltických systémov. TASR informovala mediálna koordinátorka OZ Irena Jenčová.

Ako ďalej priblížila, potenciál energie slnka na výrobu tepla aj elektriny je v tomto vidieckom regióne obrovský. Zatiaľ čo strešných inštalácií termických solárnych panelov, ktoré sa používajú najmä na ohrev teplej vody, postupne pribúda, fotovoltické inštalácie stále ostávajú veľkou raritou.

OZ si obstaralo softvér, pomocou ktorého budú môcť vyškolení poradcovia rýchlo posúdiť rôzne varianty fotovoltických systémov v konkrétnych podmienkach, vypočítať ich finančnú bilanciu a porovnať návratnosť. Využitím tohto softvéru budú pomáhať najmä majiteľom rodinných domov z regiónu pri rozhodovaní, či a aký fotovoltický systém si na svoje strechy nainštalujú. Softvér nerieši kompletný technický návrh, ale zrozumiteľne znázorňuje výhody a nevýhody rôznych spôsobov inštalácií, informovala Jenčová.

Hoci prvoradým cieľom OZ je povzbudzovať ľudí k úsporám, zatepľovaniu a efektívnemu využívaniu energie, zároveň chcú pomôcť tým, ktorí sa rozhodnú využiť slnečnú energiu, a zvýšiť tak svoju energetickú nezávislosť.

Energetické poradenstvo Priateľov Zeme-CEPA sa doteraz zameriavalo najmä na samosprávy v obciach okolo Poľany, v tomto roku však svoju činnosť rozširujú aj na obyvateľov.