Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na 38. ročníku Pochodu vďaky SNP sa zúčastnilo 1857 turistov

Rekordných 1 857 turistov sa zúčastnilo na 38. ročníku Pochodu vďaky SNP nad partizánskou obcou Cigeľ v okrese Prievidza v sobotu 19. januára 2013. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Veniec k pamätníku položili aj poslanci NR SR na čele s predsedom parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Jaroslavom Baškom.

Cigeľ 19. januára (TASR) – Rekordných 1857 turistov sa dnes zúčastnilo na 38. ročníku Pochodu vďaky SNP nad partizánskou obcou Cigeľ v okrese Prievidza, s prechodom pohoria Vtáčnik do Handlovej. Je to takmer o sto účastníkov viac, ako tomu bolo vlani, konštatoval starosta obce Cigeľ Štefan Mjartan. Podujatie sa uskutočnilo pod záštitou predsedu vlády SR Roberta Fica a je jedným z najstarších a aj najväčších zimných turistických podujatí na Slovensku. Je venované pamiatke umučených a padlých bojovníkov proti fašizmu z tejto obce.

Pred slávnostným otvorením podujatia veniec k miestnemu pamätníku SNP položil veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku Pavol Maratovič Kuznecov. V príhovore k účastníkom, čítanom po slovensky, zdôraznil, že „poučenie z vojny nás zaväzuje k tomu, aby sme chránili mier“. Podľa neho v týchto časoch zložitých politických turbulencií a nestability vo svete, je dôležité prísne dodržiavať medzinárodné právo, zásady bezpečnosti a zvrchovanosti národov. Rusko si váži, že Slovensko si citlivo chráni pamiatku na ľudí, ktorí položili svoj život v boji za slobodu a proti nemeckému nacizmu. Dôkazom toho je aj Pochod vďaky SNP. Veľvyslanec s potešením konštatoval, že na podujatí sa zúčastňuje veľa mladých ľudí, čo je zárukou, že pamiatka na bojovníkov bude zachovaná.


Foto: TASR

Pochod je pamiatkou na tragické udalosti z 13. januára 1945


Veniec k pamätníku položili aj poslanci NR SR na čele s predsedom parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Jaroslavom Baškom, predstavitelia a poslanci Trenčianskeho samosprávneho kraja s predsedom Pavlom Sedláčkom, starostovia a primátori okolitých miest a obcí, zástupcovia viacerých politických strán a ďalší hostia. Nechýbali členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB), medzi ktorými bol aj predseda oblastnej organizácie SZPB Anton Vaňo. Ten pri tejto príležitosti odovzdal organizátorom pochodu, starostovi obce Cigeľ Štefanovi Mjartanovi a primátorovi Handlovej Rudolfovi Podobovi, plakety M. R. Štefánika III. stupňa za spoluprácu so SZPB a propagáciu ideí boja za slobodu.



Starosta v príhovore pripomenul, že pochod začali organizovať ako spomienku na tragické udalosti z 13. januára 1945, keď nemeckí vojaci obkľúčili a prepadli v skorých ranných hodinách obec, pretože jej obyvatelia podporovali partizánov, operujúcich v pohorí Vtáčnik. Niektorých občanov mučili a aj zavraždili v miestnej krčme. Potom do Prievidze odvliekli 126 Cigeľčanov, kde ich na gestape kruto vypočúvali. Z nich osem sa už domov nikdy nevrátilo. Celkom v boji proti fašizmu zahynulo 24 obyvateľov obce. Ich mená sú natrvalo vyryté do pamätníka SNP. Mnohí účastníci ešte pred štartom navštívili aj pamätnú izbu, v ktorej v obci uchovávajú pamiatky na tragické udalosti z roku 1945, ale je to zároveň aj obecné múzeum. Exponáty si so záujmom prezrel aj ruský veľvyslanec Kuznecov.

Potom sa už turisti všetkých vekových kategórií vydali na pochod. K dispozícii mali sedem trás. Z toho tri, vďaka dostatku snehu, mohli absolvovať aj na bežkách. Účastníci si mohli vybrať trasu podľa svojej kondície a schopností. Pre najnáročnejších to bola 20-kilometrová lyžiarska trasa vedúca z Cigľa na Biely kameň a späť, s prevýšením 660 metrov. Pre peších to zasa bola 15-kilometrová trasa z Cigľa do Handlovej.