Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Po útokoch žieravinou testujú v autobusoch MHD kamerový systém

Ide o pilotný projekt, ktorý je prvým krokom mesta k zvýšeniu bezpečnosti v košickej MHD. Ako odpoveď na vandalizmus, ale aj predchádzajúci incident s kyselinárom.

Košice 20. marca (TASR) - Po incidente, kedy neznámy páchateľ oblial mladú študentku žieravinou, sa mesto rozhodlo do autobusovej linky číslo 19 nainštalovať kamerový systém špeciálne vyvinutý pre monitorovanie pasažierov v mestských autobusoch. Ide o pilotný projekt, ktorý je prvým krokom mesta k zvýšeniu bezpečnosti v košickej MHD.

Ako odpoveď na vandalizmus, ale aj predchádzajúci incident s kyselinárom, dalo mesto do autobusu nainštalovať monitorovací systém. Košičania tak môžu cestovať domov do práce či školy bez obáv. Po odskúšaní pilotného projektu bude už len na meste či sa rozhodne v ňom pokračovať vyhlásením výberového konania na dodávateľa systému. Ak však mesto vybaví MHD kamerovým systémom, bude to významným príspevkom k zvýšeniu bezpečnosti cestujúcich.

Autobus monitorovaný kamerovým systémom bude označený nálepkou s upozornením, ktorá má pôsobiť na potenciálnych vandalov odstrašujúco. „Prinášame mestu pilotný projekt, ktorý má primárne slúžiť na ochranu cestujúcich, ale aj majetku Dopravného podniku mesta Košice. V autobuse sú umiestnené kamery, ktorých záznam je uložený po dobu štyroch dní a následne je premazaný. Vyžiadaný záznam tak môže slúžiť polícii na identifikáciu páchateľov a urýchliť vyšetrenie trestného činu. Naša spoločnosť má už dlhšie pripravené technické riešenie tohto projektu, preto, keď mesto potrebovalo pomoc, ponúkli sme promptne naše know-how a zapožičanie kamier bezplatne,“ vysvetlil manažér pre technickú službu spoločnosti ANTIK Telecom Marián Sabol.

Kamerový systém chráni životy a zdravie cestujúcich, ale aj majetok mesta. Monitoruje prepravu nebezpečných látok alebo vecí, ktoré by prípadne mohli spôsobiť požiar či výbuch vozidla alebo úraz, popálenie a otravu osôb.

„Rozhodli sme sa využiť ponuku a k posilneným hliadkam na nástupištiach a v prostriedkoch MHD zaviesť aj pilotný projekt kamerového systému v prostriedkoch MHD. Aj takto chceme uistiť Košičanov, že cestovanie v MHD je bezpečné. Tento projekt je bezplatný a vďaka spoločnosti ANTIK  máme možnosť si odskúšať jeho úspešnosť ešte pred definitívnym rozhodnutím, či takýto projekt zavedieme aj v ostatných prostriedkoch MHD,“ uviedol Richard Raši, primátor mesta Košice.