Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Pivnice malokarpatských vinárov sa opäť otvoria na sv. Urbana

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Popri ochutnávke malokarpatských vín z ročníka 2017 sa návštevníci môžu tešiť na lokálne kulinárske špeciality.

Bratislava 20. mája (TASR) – Možnosť ochutnať víno malokarpatských vinárov priamo v ich domácom prostredí ponúknu jeho priaznivcom Otvorené pivnice na sv. Urbana 2018. Súčasťou dvojdňového (25. - 26.5.) podujatia bude aj vyhlásenie Vinára roka či prehliadka pivníc hradu Červený Kameň. Informuje o tom Združenie Malokarpatská vínna cesta (MVC) na svojej webovej stránke.

"Tohtoročný 12. ročník Otvorených pivníc na sv. Urbana vám ponúkne vína v 134 pivniciach od Devína cez Raču, Vajnory, Svätý Jur, Pezinok, Modru, Šenkvice až po Orešany. Otvorené pivnice môžete navštíviť v 25 obciach a mestách Malokarpatského regiónu," pozývajú organizátori z MVC, ktorí pripomínajú, že v tomto roku pribudne 16 nových pivníc, mnohé z nich so stáročnou históriou.

Podľa MVC môžu návštevníci ochutnať už hotové vína, ktoré na jeseň okúsili ešte ako mladé v čase ich zrodu. "Veľa z nich má ocenenia z práve prebiehajúcich jarných výstav, ktorých je na Slovensku len počas jedného víkendu hneď niekoľko," dopĺňa MVC.

Súčasťou májových pivníc je aj vyhlásenie Vinára roka. Podľa kritérií sa ním môže stať účastník najmenej šiestich nominačných výstav do Národného salónu vín, ktorý na nich ponúkol minimálne päť vzoriek, z toho tri ocenené najvyšším počtom bodov.

Popri ochutnávke malokarpatských vín z ročníka 2017 sa návštevníci môžu tešiť na lokálne kulinárske špeciality, výstavy umelcov i prehliadku pivníc Červeného Kameňa priamo s dcérou pivničného majstra hradu.

Viac informácií o podujatí je na webovej stránke Združenia malokarpatská vínna cesta www.mvc.sk