Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Päť rozpočtových organizácií Žilinského kraja sa zmenia na príspevkové

Na snímke predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Zmenou na príspevkové organizácie získajú možnosť hospodáriť nielen s rozpočtovými prostriedkami ŽSK, ale aj s vlastnými finančnými prostriedkami.

Žilina 20. novembra (TASR) – Zastupiteľstvo Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) schválilo na pondelkovom (19.11.) zasadnutí zmenu hospodárenia piatich rozpočtových organizácií na príspevkové. Pilotný projekt spustí ŽSK od januára 2019 v centrách sociálnych služieb STRANÍK, TROJLÍSTOK a Zákamenné, na Gymnáziu A. Bernoláka v Námestove a Obchodnej akadémii v Ružomberku. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

"Rozpočtové organizácie sú momentálne príjmami a výdavkami napojené na rozpočet ŽSK. Zmenou na príspevkové organizácie získajú možnosť hospodáriť nielen s rozpočtovými prostriedkami ŽSK, ale aj s vlastnými finančnými prostriedkami. Pre svoju činnosť tak budú môcť vytvárať dodatočné zdroje," vysvetlila hovorkyňa ŽSK.

Doplnila, že samosprávny kraj chce touto zmenou vytvoriť organizáciám priestor na aktívnu finančnú správu a manažment. "Po novom budú môcť získavať a používať vlastné príjmy tak, aby neprechádzali cez rozpočet zriaďovateľa - napríklad prenájmy, príjmy z úhrad klientov, dary a iné. Pre organizácie to bude znamenať zachovanie výšky príspevkov z rozpočtu kraja a ich vlastné príjmy nebudú súčasťou rozpočtu ŽSK na výdavkovej strane," uviedla Remencová.

"Berieme to ako prípravu a odskúšanie, ako budú naše organizácie po zmene hospodárenia fungovať. Verím, že im to prinesie viac možností ako pracovať s rozpočtom a zároveň budú mať menej starostí s presúvaním financií. Tiež je to veľká motivácia pre riaditeľov šetriť a následne s ušetrenými prostriedkami slobodne hospodáriť," povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.