Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V nemocnici v Partizánskom sa vlani narodilo i šestoro dvojičiek

Dvojičky, ilustračná snímka. Foto: Youtube

Zatiaľ čo v roku 2016 sa v partizánskej nemocnici uskutočnilo 553 pôrodov, v roku 2017 ich bolo presne 600 a vlani 603.

Partizánske 18. januára (TASR)- V partizánskej nemocnici vlani prišlo na svet 606 detí. Chlapcov sa narodilo viac ako dievčat a šiestim mamičkám sa narodili dvojičky.

Zatiaľ čo v roku 2016 sa v partizánskej nemocnici uskutočnilo 553 pôrodov, v roku 2017 ich bolo presne 600 a vlani 603, informovala ďalej Jana Fedáková zo Sveta zdravia.

"Budúce mamičky k nám privádza rodinné prostredie našej malej pôrodnice i osobné zainteresovanie primára oddelenia. Snažíme sa, aby prístup ku každej rodičke bol individuálny, návštevy príbuzných sú prakticky neobmedzené," uviedla vedúca sestra gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Zuzana Šramková s tým, že nemocnica uplatňuje aj rooming in, teda dieťatko je počas celej hospitalizácie na izbe spolu s mamičkou.

Dievčat sa v partizánskej nemocnici vlani narodilo 271, chlapcov zase 335. Medzi najčastejšie dievčenské mená, aké rodičia dávali svojim novorodencom, patrili Kristína, Viktória a Ema. U chlapcov dominovali mená Jakub, Šimon a Martin. "Nezabudnuteľné bolo pre nás narodenie dvojčiat, ktoré prišli na svet fyziologickým pôrodom až s dvojhodinovým rozdielom," podotkla Šramková.

Mamy spolu s otcami majú v partizánskej nemocnici možnosť absolvovať i predpôrodnú prípravu, na ktorej sa dozvedia, ako zvládnuť tehotenstvo i samotný pôrod, aj ako sa následne starať o bábätko. Predpôrodný kurz minulý rok absolvovalo 187 mamičiek. Tento rok plánuje nemocnica zrekonštruovať nadštandardné izby a skvalitniť kurz predpôrodnej prípravy, ktorú bude viesť certifikovaná lektorka.