Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Organizátori Modranského vinobrania sľubujú silný emocionálny zážitok

Modranské vinobranie. Foto: Teraz.sk

Na trojdňovom festivale bude znieť folklór, populárna hudba, balkánska muzika, rock, dychovka, hip-hop, jazz i reggae.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Posledný septembrový víkend sa Modra premení na centrum tradičných osláv, malokarpatského vinohradníctva a vinárstva. Organizátori Modranského vinobrania, ktoré sa začne v piatok 28. septembra a potrvá do nedele 30. septembra, sľubujú návštevníkom emocionálny zážitok v podobe úcty k tradíciám zmiešanej s modernými prvkami v programe, vínom a lokálnou gastronómiou.

"Nádvorie historickej radnice sa zmení na Vinohradnícky dvor, kde budeme prešovať tak, ako to bolo v modranských vinohradníckych rodinách zvykom," informovala TASR riaditeľka Kultúrneho centra Modra Marcela Kvetková, ktorá pozýva návštevníkov ochutnať víno a nasať atmosféru modranského chotára ako za starých čias.

Modranské vinobranie má v programe i koncerty na hlavnom pódiu na námestí a komornejšie večerné koncerty na menšej scéne, ktorú organizátori vytvoria v Komunitnej záhrade. Tento priestor má cez deň slúžiť ako zóna pre rodiny s deťmi.
Modranské vinobranie.
Foto: Teraz.sk

V sobotu popoludní sa bude konať štylizovaný alegorický sprievod, ktorý predstaví okrem charakteristických prvkov vinohradníctva aj kľúčové momenty histórie Modry. "Keď sa ľudia na námestí v Modre rozostúpia, aby videli každú súčasť štylizovaného alegorického sprievodu 'Posledná lajtra', je to skutočne veľmi silný emocionálny zážitok," opisuje atmosféru Kvetková s tým, že k nosnej téme sprievodu - vinárstvu, vinohradníctvu pribudne tento rok aj história. V sprievode ožijú osobnosti a momenty dejín Modry, jeho základným prvkom je Vinohradnícky dom, "miesto kde sa žilo, rodilo i mrelo, ale zároveň aj miesto, kde sa dorábalo víno, oddychovalo aj sa oslavovalo". Alegorický sprievod sa bude konať v sobotu (29. 9.) o 15.00 h a bude smerovať od evanjelických kostolov k hlavnému pódiu.

Na trojdňovom festivale bude znieť folklór, populárna hudba, balkánska muzika, rock, dychovka, hip-hop, jazz i reggae. Piatkový program bude patriť domácim kapelám, nebude chýbať ani zoskupenie Bukasový masív.

Sobotný program na Modranskom vinobraní je podľa organizátorov tradične najsilnejší. "Okrem už spomínaného pôsobivého alegorického sprievodu sa môžete tešiť aj na kombináciu balkánskej hudby a folklórneho tanca v podaní formácie Balkansambel & FS Rozsutec," dodáva Ján Sklenár, dramaturg KC Modra s tým, že v programe vystúpi aj detský folklórny súbor Magdalénka, Funny Fellows či kapela Medial Banana. Sobotný program na hlavnom pódiu vyvrcholí vystúpením speváčky Jany Kirschner.

Nedeľná dramaturgia má potešiť aj skôr narodených návštevníkov. Predstaví sa popredná slovenská dychová hudba, skupina Banda, pre mladších návštevníkov je pripravený koncert speváčky a tanečníčky Liny Mayer a vystúpi tiež kapela Hex.