Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

Na festivale Ivana Stodolu chcú prekonať hranicu 5000 návštevníkov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Pomenovaním festivalu podľa jedného z najvýznamnejších slovenských dramatikov chcú organizátori vzdať hold osobnosti Stodolu, ako aj množstvu jeho divadelných hier.

Liptovský Mikuláš 6. septembra (TASR) - Na celoštátnom Divadelnom festivale Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši sa v piatok 8. a v sobotu 9. septembra predstaví šesť divadelných kolektívov. Ochotníci sa stretnú v kultúrnom dome v Palúdzke. Organizátori siedmeho ročníka podujatia tento rok plánujú prekonať hranicu 5000 návštevníkov.

"Náš ochotnícky festival prilákal počas predchádzajúcich ročníkov už viac ako 4000 návštevníkov, milovníkov divadla, ale aj tých, ktorí objavili lásku k najstaršiemu druhu dramatického umenia práve tu na festivale. Stálicou sa stal aj pre samotných divadelníkov, ktorí si k nám prichádzajú vymieňať svoje skúsenosti," povedal hlavný organizátor a podpredseda Matice slovenskej Marek Nemec. Vyzdvihol, že počas predchádzajúcich šiestich ročníkov sa v 41 inscenáciách predstavilo dokopy 360 ochotníkov.

Na festivale sa v tomto ročníku predstavia Divadelný ochotnícky súbor Braxatoris z Krupiny, Ľubeľské ochotnícke divadlo, Súbor Naprostred z Dúbravice, domáci matiční divadelníci, Šapo z Ploštína a Divadelný súbor Jakuba Grajchmana z Hýb. "Každý návštevník bez rozdielu sa stáva zároveň porotcom, aj tým je náš divadelný festival výnimočný. Po každom predstavení zahlasujú diváci za svojho favorita a po sčítaní priemeru sa pri vyhodnotení festivalu určí víťaz, ktorý si odnesie putovnú cenu Ivana Stodolu," vysvetlil Nemec.

Podujatie nesie meno dramatika, spisovateľa, lekára a liptovskomikulášskeho rodáka Ivana Stodolu. Pomenovaním festivalu podľa jedného z najvýznamnejších slovenských dramatikov chcú organizátori vzdať hold osobnosti Stodolu, ako aj množstvu jeho divadelných hier.