Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Olympijským medailistom odhalili novú pamätnú stenu v B. Bystrici

Na snímke olympijskí medailisti sprava Jozef Gönci, Jozef Pribilinec, Petra Vlhová, Matej Tóth, Elena Kaliská, František Kunzo a Michal Martikán Jodhaľujú stenu olympionikov pred budovou VŠC DUKLA v Banskej Bystrici 1. mája 2024. Foto: TASR- Ján Krošlák

Autorom jej konštrukcie je umelecký kováč František Sarvaš z Medzeva.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Banská Bystrica 1. mája (TASR) - Úspešným slovenským olympionikom je venovaná nová pamätná stena, ktorú v stredu slávnostne odhalili na budove Vojenského športového centra (VŠC) Dukla v Banskej Bystrici. Podujatie bolo súčasťou Dňa otvorených dverí VŠC. V areáli na Štiavničkách zároveň uviedli do prevádzky moderný tréningovo-diagnostický blok.

Podľa riaditeľa VŠC Dukla Mateja Tótha nová pamätná stena symbolizuje, že cesta za úspechom nikdy je priamočiara, ale je spojená aj s pádmi. "Som na ňu hrdý. Bola to myšlienka, ktorá vznikla po olympiáde v Pekingu, keď sme zistili, že Petinu zlatú medailu už nemáme kde dopísať, lebo naša tabuľa, ktorá tu bola predtým, bola plná zlatých olympijských medailistov," skonštatoval Tóth.

Autorom jej konštrukcie je umelecký kováč František Sarvaš z Medzeva. Podľa Tótha je nová pamätná stena modernejšia, umelecky hodnotnejšia ako doterajšie stvárnenie, a navyše, poskytuje priestor na ďalšie olympijské medaily.

Svoje miesto tu má aj symbolická medaila olympijskej víťazky v slalome Petry Vlhovej. "Je to veľmi pekná pamiatka na tých, čo získali olympijské medaily. Ja som chodila vždy okolo a ešte tam nebolo moje meno a vždy som si hovorila, že možno raz. Som šťastná, že som sa toho dočkala, bude to veľmi pekná spomienka," poznamenala Vlhová.

Súčasťou dňa otvorených dverí bolo aj slávnostné otvorenie tréningovo-diagnostického bloku, ktoré podľa Tótha prináša výrazne zlepšené a zvýšené podmienky na tréning a diagnostiku športovcov. V zrekonštruovanom bloku majú športovci k dispozícii moderné diagnostické centrum s hypoxickým tréningom, posilňovňu a ďalšie tréningové prostriedky, menšiu jedáleň, ale aj džudistickú halu. Investícia sa vyšplhala na takmer 2,5 milióna eur. "Pôvodne zostala zachovaná iba jedáleň, tá však bude slúžiť iba ako výdajňa stravy. Predpokladáme, že v priebehu pár dní sa nám podarí vysúťažiť firmu na dodávku stravy. Ďalšie priestory sú určené iba na tréning a diagnostiku. V dolnom podlaží je diagnostická časť vrátane strojovne hypoxického tréningu, je dodaná zo Slovinska a obhospodaruje tri miestnosti a jeden apartmán, kde môžu športovci spať aj dlhodobejšie. Dá sa tam natlakovať vzduch, aký je vo výške tri až štyri tisíc nad morom, môžu tam teda športovci spať akoby v umelej nadmorskej výške. Je tam i miestnosť, ktorá má ´behátko´ štyri krát tri metre a dá sa takisto natlakovať. Športovec tam môže ísť aj na kolieskových lyžiach alebo na bicykli, môže byť aj skupina bežcov naraz testovaná, alebo trénovať. Nechýba ani menšia kardioposilňovňa so strojmi, tiež sa dá natlakovať na určenú nadmorskú výšku. Všetko je to prepojené 24-metrovým testovacím tunelom, kde je natiahnutý najmodernejší povrch pre atlétov. Môžu sa tu biometricky testovať pohyby športovcov. Nechýba ani ďalšie zázemie, skladové priestory, ide o jedno z najmodernejších tréningových centier," opísal Tóth vynovené priestory.

K ďalším podlažiam riaditeľ VŠC uviedol: "V strednom podlaží je veľká posilňovňa, ale aj cross fit. Ide o silové zamerania, čiže laná, rebriny, rebríky. K dispozícii je tam ďalšie rozcvičovanie, ale aj šatne či kancelária pre trénerov. Na najvrchnejšom podlaží sme urobili džudistom tréningovú halu, kde našli špičkoví zázemie. Je ich veľa, máme aj karatistov, podmienky v Športovej hale na Štiavničkách im už nepostačovali. Teraz majú luxusné podmienky, ktoré si zaslúžia na základe výsledkov. Odbremení sa nám športová hala, kde sa neustále rozkladali tatami na hlavnej hracej ploche."

Deň otvorených dverí ŠVC Dukla v Banskej Bystrici sa koná každoročne s bohatým programom a s cieľom priblížiť aktivity centra. "Chceme ukázať, čo je Dukla, že to nie je len úzko spojené s profesionálnymi športovcami, s vojakmi, ale naozaj, že Dukla zastrešuje vyše 190 športovcov v 26 rôznych športoch, že máme tie najväčšie esá, veľké mená a historických s súčasných olympijských víťazov," podotkol Tóth.

Aj tento rok mohli návštevníci vyskúšať rôzne športy za asistencie športovcov, prezrieť si dynamické a statické ukážky vojenskej polície, či možnosť stretnúť sa s najznámejšími športovcami počas autogramiády.