Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Okresný úrad v Čadci odvolal mimoriadnu situáciu pre snehovú kalamitu

Ťažká vyslobodzovacia hasičská technika je od utorka (15.1.) rána k dispozícii v 11 lokalitách Žilinského kraja. Zasahovala na severe Slovenska, pomoc potrebovali najmä v okresoch Čadca, Žilina a Námestovo, ale aj v Tvrdošíne, Trstenej a Nižnej. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

V okrese Čadca zostáva mimoriadna situácia v meste Čadca a v siedmich obciach. V okrese Liptovský Mikuláš je mimoriadna situácia v deviatich obciach, v okrese Dolný Kubín vo siedmich

Žilina 18. januára (TASR) – Okresný úrad v Čadci odvolal vo štvrtok mimoriadnu situáciu na území okresu vyhlásenú v súvislosti so snehovou kalamitou. Mimoriadna situácia naďalej platí na území okresov Námestovo a Kysucké Nové Mesto. TASR o tom informoval vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

Doplnil, že v okrese Čadca zostáva mimoriadna situácia v meste Čadca a v siedmich obciach. V okrese Liptovský Mikuláš je mimoriadna situácia v deviatich obciach, v okrese Dolný Kubín vo siedmich, v okrese Tvrdošín v piatich, v okrese Žilina v štyroch a v okresoch Ružomberok a Martin v troch obciach, dodal Hollý.

Na Orave a Kysuciach zasahovalo vo štvrtok (17.1.) približne 200 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. "Hasiči prvýkrát v histórii použili vrtuľník na odstraňovanie snehu na vrcholkoch stromov v okolí obce Novoť. Pomocou tlakovej sily sa podarilo zhodiť veľké množstvo snehu zo stromov a elektrických vedení, vďaka čomu nedošlo k ich zrúteniu. Hasiči budú naďalej poskytovať pomoc v podobe odstraňovania veľkých nánosov snehu zo striech a z okolia rodinných domov a poskytovať obyvateľom zasiahnutých obcí podporu," uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Pri odstraňovaní následkov snehovej kalamity na hornej Orave pomáhajú od utorka (15.1.) vojaci zo Žiliny a Martina. Na miesto prišiel v utorok aj minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS), aby preveril, akú ďalšiu pomoc môžu miestnym obyvateľom ozbrojené sily poskytnúť. Profesionálni vojaci sú pripravení zasiahnuť aj v ďalších obciach a mestách v prípade, že si to situácia vyžiada.