Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Regióny

Od tragickej nehody na lesnej železnici na Kysuciach uplynie 54 rokov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Súčasťou pietnej spomienky bude položenie vencov a osadenie nového štítku na pamätnom kríži.

Nová Bystrica 14. mája (TASR) - V Múzeu kysuckej dediny v Novej Bystrici - Vychylovke si v utorok podvečer pripomenú tragickú nehodu na bývalej Kysucko-oravskej lesnej železnici spred 54 rokov. Súčasťou pietnej spomienky bude položenie vencov a osadenie nového štítku na pamätnom kríži. TASR o tom informovala vedúca správy múzea Miroslava Jančulová.

Kysucko-oravská lesná železnica patrila k najvýznamnejším lesným úzkokoľajným tratiam na území Slovenska. Smutnou a neoddeliteľnou súčasťou jej histórie boli nehody s tragickým koncom. "Posledná väčšia zdokumentovaná nehoda sa odohrala 14. mája 1970. Pri havárii vlaku v úvraťovom systéme medzi stanicami Chmúra a Sedlo Beskyd sa zranili tri osoby a zomrel 59-ročný Vavrín Grofčík," priblížila tragický historický okamih Jančulová.

Na mieste nehody dnes stojí pamätný kríž. "Na kríži sa v minulosti nachádzal aj pamätný štítok, ktorý bol časom odcudzený. Vďaka dobrovoľníkom Historickej lesnej úvraťovej železnice bude počas utorkovej spomienky na toto pietne miesto pripevnený nový štítok z 3D tlače," uviedla Jančulová.

Doplnila, že spomienková udalosť sa začína o 17.00 h, pričom o polhodinu skôr vyrazí zo stanice Skanzen do časti prvej úvrate špeciálne vypravená drezina.