Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

OCENILI TO AŽ NA 5 ROKOV: Prechovával historické mince bez povolenia

Obvineniu z prečinu poškodzovania a znehodnocovania archeologického dedičstva čelí 38-ročný muž z okresu Prievidza. Foto: TASR - KR PZ Trenčín

Zaistené veci polícia zaslala na expertízne skúmanie a znalec z odboru kultúry, odvetvia archeológie, vypracoval posudok s cieľom posúdenia archeologických nálezov.

Prievidza 30. augusta (TASR) - Obvineniu z prečinu poškodzovania a znehodnocovania archeologického dedičstva čelí 38-ročný muž z okresu Prievidza. Od Vianoc 2017 do októbra minulého roka bez potrebného povolenia detektorom kovov vyhľadával archeologicky významné cenné predmety, ktoré si u seba nechával. Informovala o tom v piatok TASR Elena Antalová z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne.

"Obvinený za spomínané obdobie našiel rôzne mince, gombíky, náboje a iné historické predmety. Počas domovej prehliadky a prehliadky iných priestorov policajti u neho našli a v zmysle zákona zaistili veľký počet mincí a iných historických artefaktov," uviedla Antalová.

Zaistené veci polícia podľa nej zaslala na expertízne skúmanie a znalec z odboru kultúry, odvetvia archeológie, vypracoval posudok s cieľom posúdenia archeologických nálezov. "Znalci skúmali celkom 577 predmetov, pričom spoločenská hodnota predmetov tvoriacich archeologické nálezy podľa pamiatkarov predstavuje 2407 eur. Nadšený hľadač a zberateľ starých predmetov mal policajtom uviesť, že s predmetmi, ktoré našiel, neobchodoval, neobohacoval sa a mal ich len pre svoju potrebu. Za uvedený skutok je trestná sadzba v zmysle zákona na jeden až päť rokov," dodala.