Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Obyvatelia Popradu ušetrili vlani za teplo približne 831.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Pavelek

Mesto chce pokračovať vo výstavbe odovzdávacích staníc v jednotlivých okruhoch aj v tomto roku, aby sa podarilo postupne ukončiť prevádzku kotolní.

Poprad 15. januára (TASR) – Zriadenie mestskej Popradskej energetickej spoločnosti (PES) vlani ušetrilo v priemere každej domácnosti približne 50 eur. Potvrdil to viceprimátor Popradu Igor Wzoš s tým, že sa vďaka nej podarilo výhodne nakúpiť plyn, ktorý je základnou surovinou na výrobu tepla v Poprade a znížiť tak variabilnú zložku ceny tepla.

„Oproti roku 2016 tak Popradčania zaplatili dohromady o 831.000 eur menej. Zároveň sa mestu zvýšil zisk o 460.000 eur pred zdanením, keďže je to teraz 100-percentná mestská spoločnosť a predtým sme mali podiel len 25 percent. PES zaplatila ďalších 300.000 mestu nájom a vo vnútri firmy sa nám podarilo znížiť náklady na opravy, takže opravujeme viac,“ priblížil Wzoš s tým, že za teplo ušetrili nielen domácnosti, ale aj inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta ako napr. školy a škôlky. Množstvo vyrobeného tepla pritom bolo vlani na približne rovnakej úrovni ako rok predtým. Radnica zároveň upozornila na fakt, že revízie, kontroly a opravy sú už zarátané v samotnej cene za dodávku tepla.

Zároveň v roku 2017 začalo fungovať niekoľko desiatok tzv. odovzdávacích staníc. Ide o zariadenia, ktoré pripravujú teplú vodu priamo pri vstupe do bytovky, tá sa dostáva k obyvateľom rýchlejšie a podľa viceprimátora nedochádza k takým únikom tepla. „Aj tieto stanice vedia ušetriť ďalšie desiatky eur ročne každej domácnosti. Vlani sme ich vybudovali 34,“ upozornil.

Mesto chce pokračovať vo výstavbe odovzdávacích staníc v jednotlivých okruhoch aj v tomto roku, aby sa podarilo postupne ukončiť prevádzku kotolní. Predtým bol plán znížiť ich počet za desať rokov o 11, súčasné vedenie mesta chce tento čas znížiť na sedem rokov. „Cieľom je, aby sme za toto obdobie vybudovali čo najviac odovzdávacích staníc a mali to teplo rýchlejšie a lacnejšie doma,“ dodal Wzoš s tým, že v tomto roku by malo v meste pribudnúť 12 ďalších spomínaných staníc. Samospráva chce zároveň pracovať aj na zavedení alternatívnych zdrojov tepla, napr. z termálnych vrtov.