Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

Obnova oltára Baziliky sv. Ondreja v Komárne je ukončená

Na archívnej snímke oltár. Foto: TASR/AP

Obnovu od začiatku finančne podporovalo Ministerstvo kultúry SR cez grantový projekt Obnovme si svoj dom a Trnavská arcidiecéza.

Komárno 2. decembra (TASR) - Obnova presbytéria Baziliky sv. Ondreja v Komárne je takmer po dvoch rokov trvajúcich rekonštrukčných prácach ukončená. Hlavný oltár bol od decembra 2021 prekrytý lešením, odborné reštaurátorské práce viedol reštaurátor Juraj Puškár. Fresky zreštauroval Ján Hromada so svojím tímom, informoval miestny farár a dekan Róbert Kiss.

Dvojvežová Bazilika sv. Ondreja je najvýraznejšou stavbou Komárna. Exteriér prešiel pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu Nitra obnovou v rokoch 2008 až 2018. Obnovu od začiatku finančne podporovalo Ministerstvo kultúry SR cez grantový projekt Obnovme si svoj dom a Trnavská arcidiecéza. Značné finančné prostriedky na obnovu sakrálneho objektu poskytla aj maďarská vláda.

Základný kameň prvého kostola v Komárne bol položený za vlády kniežaťa Gejzu v 10. storočí. Prvý kostol na tomto mieste dali postaviť jezuiti v rokoch 1674 - 1677. Na začiatku 18. storočia, keď bolo mesto podľa počtu obyvateľov štvrtým najväčším v Uhorsku, rozhodla mestská rada o vybudovaní nového, väčšieho kostola. Jeho výstavba bola ukončená v rokoch 1723 - 1734. Zaujímavosťou je, že na stavbu použili 800.000 tehál zo zničenej pevnosti v Nových Zámkoch. Časť kostola sa však v dôsledku nekvalitnej výstavby v roku 1738 zrútila.

Základný kameň nového kostola položili znova jezuiti v roku 1748, stavba bola dokončená o osem rokov neskôr. Barokové fresky v ňom vytvoril Franz Anton Maulbertsch. Počas silného zemetrasenia v júni 1763 bol kostol zničený. Následne bol v rokoch 1768 - 1771 obnovený a interiér vyzdobil freskami viedenský umelec Johann Lucas Kracker. V roku 1783 zasiahlo Komárno ďalšie zemetrasenie. Odvtedy na žiadosť obyvateľov mesta vyzváňa chrámový zvon každý deň o 15.00 h na uzmierenie nebies.

Ďalšou ranou pre kostol bol veľký požiar, ktorý v septembri 1848 zničil dve tretiny mesta. Kostol sv. Ondreja horel tri dni. Sedem zvonov vo veži sa pritom roztavilo a odlomilo. Vďaka verejným darom bol kostol obnovený a 28. októbra 1860 znovu konsekrovaný. Počas druhej svetovej vojny bol chrám znovu poškodený, po jej skončení sa bol opäť obnovený.

Farský Kostol sv. Ondreja bol 22. apríla 2018 povýšený na baziliku menšiu (Basilica minor). Má vynikajúcu akustiku a jedinečný organ z roku 1864 z dielne majstra Carla Friedricha. Hlavný oltár vyhotovil viedenský majster Karl Petrus v rokoch 1855 - 1860. Oltárny obraz z roku 1865 znázorňuje svätého Ondreja. Pod kostolom je veľká krypta zhruba s 500 hrobovými miestami.