Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

Obce v okrese Vranov postihnuté povodňou upratujú a sumarizujú škody

S následkami povodne po utorkovej sinej prietrži mračien zápasia počas dnešného dňa aj obyvatelia neďalekého Davidova. Pre TASR to potvrdil starosta obce Jozef Vaľko.

Davidov/Kamenná Poruba 12. júna (TASR) - Odstraňovanie následkov ničivej povodne, ktorá sa prehnala v utorok (11.6.) obcami Dávidov a Kamenná Poruba v okrese Vranov nad Topľou, zamestnáva hasičov, aktivačných pracovníkov a obyvateľov spomínaných dedín pod Slanskými vrchmi aj počas dnešného dňa. Starostovia začínajú po opadnutí vody sumarizovať škody.

"Z koryta regulovaného potoka v obci odniesol silný prúd viacero kameňov, poškodené sú dve železné lávky, most cez potok, z cesty prechádzajúcej obcou, ktorá je vo vlastníctve Prešovského samosprávneho kraja, sú na viacerých miestach povytrhávané kusy asfaltu. Ďalej nám voda poškodila povrch multifunkčného ihriska, zaplavila viacero pivníc pod rodinnými domami, garáží a dostala sa aj do približne piatich osobných áut," vymenováva škody, ktoré spôsobila utorková povodeň v obci Kamenná Poruba jej starosta Dušan Baranský.

Ako ďalej uviedol pre TASR, miestni obyvatelia si momentálne čistia svoje príbytky a vysušujú zatopené priestory. "Vodu z pivníc a studní sme ťahali v utorok po opadnutí vody s pomocou čerpacej techniky hasičov až do 21.00 h. Intravilán obce upratujeme v týchto hodinách od nánosov bahna, dreva, ale aj množstva odpadkov, ktoré so sebou priniesla voda do nižšie položených častí obce z miestnej rómskej osady," doplnil starosta s tým, že na území Kamennej Poruby je naďalej vyhlásený 2. stupeň povodňovej aktivity.

Poškodenie cesty v Kamennej Porube vyčíslil PSK na 20.000 eur



Škodu vo výške približne 20.000 eur napáchala utorková (11. 6.) povodeň na ceste v obci Kamenná Poruba. "Prudká voda zobrala kryt vozovky a na dvoch miestach podmyla cestné teleso. V súčasnosti sa jazdí v druhom jazdnom pruhu," uviedol v tejto súvislosti riaditeľ Správy a údržby ciest (SaÚC) Prešovského samosprávneho kraja (PSK) pre oblasť Vranov nad Topľou, Michal Švábik.

Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková ďalej uviedla, že silný prúd vody valiaci sa obcou v utorok popoludní poškodil spomínanú cestu III. triedy približne na 50-metrovom úseku.

"Cestári odporúčajú na tomto mieste zvýšiť opatrnosť a znížiť rýchlosť. V najbližších dňoch pribudne na ceste príslušné dopravné značenie a do konca tohto týždňa budú cestári hľadať možnosti kedy a z akých finančných prostriedkov cestu opravia," konkretizovala hovorkyňa.

Ako dodala, povodeň po silnej prietrži mračien postihla v utorok aj neďalekú obec Davidov. Voda tam však vážne škody na cestách PSK nespôsobila. "Cesty boli iba znečistené. Tento problém však pracovníci SaÚC PSK promptne odstránili už v utorok," uzavrela Fitzeková.










S následkami povodne po utorkovej sinej prietrži mračien zápasia počas dnešného dňa aj obyvatelia neďalekého Davidova. Pre TASR to potvrdil starosta obce Jozef Vaľko. "Odstraňujeme hrubé nánosy bahna, prečisťujeme priepusty a o chvíľu začneme v spolupráci s hasiči čerpať znečistené studne." Dodal, že podobné práce realizovali v utorok až do 23.00 h. S čerpaním vody tam vypomáhala aj Záchranná brigáda z Humenného.

Vodný živel napáchal v Davidove veľké škody, ktoré zatiaľ nie sú, tak ako v Kamennej Porube, vyčíslené. V Davidove poškodila povodeň podlahy a steny garáží, pivníc i suterénov rodinných domov, záhrady a tiež viaceré oplotenia pozemkov miestnych obyvateľov. "Zaplavilo nám kultúrny dom - drevené parkety na podlahe sú úplne zničené. Voda so sebou zobrala jednu železnú lávku cez potok, musíme dať preto vyrobiť novú, a poškodila nám aj časť miestnej komunikácie. V hornej časti obce sa začínajú prejavovať zosuvy pôdy, ťažko povedať ako to dopadne," konkretizoval Vaľko.

Reguláciu si bude vyžadovať podľa jeho slov aj koryto miestneho potoka, z ktorého vytrhol silný prúd viacero betónových panelov. Vodohospodári však pristúpia k oprave potoka až po dostatočnom opadnutí vody. Na území Davidova je naďalej vyhlásený 2. stupeň povodňovej aktivity.