Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Nový inkubátor vo Svidníku uplynulý mesiac pomohol 11 novorodencom

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Inkubátor slúži nedonoseným predčasne narodeným deťom, novorodencom s nízkou pôrodnou hmotnosťou, ale aj deťom s poruchami popôrodnej adaptácie.

Svidník 14. apríla (TASR) – Nový špeciálny intenzívny inkubátor, ktorý pribudol do vybavenia Nemocnice Svidník n. o. koncom minulého roka, v priebehu uplynulého mesiaca využilo 11 novorodencov s adaptačnými poruchami. TASR informovala Veronika Deckerová, hovorkyňa spoločnosti Svet zdravia, a. s., ktorá je zriaďovateľom nemocnice.

Zriaďovateľ sa rozhodol investovať prostriedky do modernejšieho vybavenia oddelení, vrátane novorodeneckých. „Vybavenie oddelenia intenzívnym inkubátorom významne skvalitní starostlivosť o deti z celého regiónu, ktoré prichádzajú na svet v našej nemocnici,“ konštatovala primárka novorodeneckého oddelenia svidníckej nemocnice Oľga Lombartová.

Vysvetlila, že inkubátor slúži nedonoseným predčasne narodeným deťom, novorodencom s nízkou pôrodnou hmotnosťou, ale aj deťom s poruchami popôrodnej adaptácie, ktoré potrebujú trvalé monitorovanie, podporu pri udržiavaní optimálnej telesnej teploty. Podľa primárky je inkubátor rovnako nevyhnutný pre bábätká, ktoré potrebujú presne dávkovať kyslíkovú liečbu pri poruchách dýchania a kardiovaskulárneho systému.

"Tieto poruchy môžu byť spôsobené postihom pľúc alebo aj iných orgánov, ktorých dôsledkom sú napr. nezrelosť pľúc, infekcie, ochorenia srdcovo-cievneho systému či vrodené vývojové chyby," pripomenula Lombartová.

Výhodami spomínaného inkubátora sú dobrý prístup k pacientovi, automatické udržiavanie telesnej teploty bábätka, optimálna koncentrácia kyslíka a zvlhčovanie.