Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

V múzeu v Novej Bani bude prednáška o histórii tamojšieho Tajchu

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Tajch bude v najbližších rokoch bez vody, výpustný systém totiž prejde opravou.

Nová Baňa 29. júna (TASR) - Histórii vodnej nádrže Tajch v Novej Bani bude venovaná prednáška, ktorú na piatok (30. 6.) pripravilo Pohronské múzeum v Novej Bani. Novobanský Tajch vybudoval v roku 1794 banský inžinier Johan Lill ako zásobáreň vody na pohon banských zariadení.

"Tajch bol vybudovaný v dobe, keď vody v baniach bol prebytok a vody na pohon banských strojov nedostatok. V čase jeho postavenia znamenal záchranu novobanského baníctva," informuje múzeum.

Podľa projektovej manažérky mesta Nová Baňa Lenky Šubovej nádrž bola komplexne zrekonštruovaná v rokoch 1996 - 1997, kedy bol obnovený výpustný a výustný systém. Spevnená bola vtedy aj hrádza a boli opravené brehy, vstup do jazera vrátane bezpečnostného prepadu a odtokového kanála.

Tajch bude v najbližších rokoch bez vody, výpustný systém totiž prejde opravou. Systém je už dlhodobo nefunkčný v dôsledku chyby, ktorá sa vyskytla na ovládacích ťahadlách, ktoré otvárajú zábrany na dne vodného diela.

Ako pre TASR uviedol primátor Branislav Jaďuď, mesto bude obnovu financovať z úveru z Environmentálneho fondu, keďže žiadosť na nenávratný finančný príspevok od fondu nemohla byť podporená. Náklady na rekonštrukciu primátor odhadol asi na 800.000 eur.