Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Poľnohospodárska univerzita bude vzdelávať školákov o potravinách

Na archívnej snímke SPU v Nitre. Foto: TASR Henrich Mišovič

Vzdelávací program ponúkne viaceré kreatívne a zábavné aktivity aj učiteľom.

Nitra 30. apríla (TASR) - Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre bude vzdelávať žiakov a mládež v správnom výbere potravín. "SPU ako jediná univerzita na Slovensku bude na základe úspešne podanej žiadosti v programe EIT Food vystupovať ako FoodEducators v rokoch 2024 - 2025," uviedla hovorkyňa univerzity Renáta Chosraviová.

Ako doplnila, FoodEducators je potravinový program, ktorého cieľom je podporovať zdravý a udržateľný výber potravín medzi mladými ľuďmi. Zároveň ich má povzbudzovať, aby sa stali nositeľmi zmeny, ktorú potravinový systém potrebuje.

Vzdelávací program ponúkne viaceré kreatívne a zábavné aktivity aj učiteľom. "Sú zamerané na zapojenie mladých ľudí, najmä školákov. Poskytuje ľahko dostupné a na vedeckých podkladoch založené materiály na vzdelávanie o potravinách. Cieľom je, aby sa žiaci základných a stredných škôl mohli stať lepšie informovanými a uvedomelými spotrebiteľmi budúcnosti," vysvetlila Chosraviová.

FoodEducators zapája do aktivít viaceré subjekty, okrem učiteľov a žiakov sú to aj univerzity či mimovládne organizácie. Zastúpenie má vo viacerých európskych krajinách. "Cieľom projektu je podporovať pedagógov, aby učili mladých ľudí o potravinách, ktoré jedia, a aby začali uvažovať o kariére v agropotravinárstve," povedala koordinátorka aktivít v rámci FoodEducators Adriana Kolesárová.