Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Nitra vyhovie protestu prokurátora, aj keď sa s ním nestotožňuje

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Mesto Nitra zmení svoje všeobecne záväzné nariadenie o podmienkach držania psov.

Nitra 31. januára (TASR) – Mesto Nitra vyhovie protestu prokurátora a zmení svoje všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o podmienkach držania psov. Okresná prokuratúra vyčítala nariadeniu, že je vo viacerých bodoch v rozpore s platnou legislatívou. V proteste sa uvádza, že VZN prebralo znenia existujúcich zákonov. Podľa prokuratúry tak mesto vo viacerých prípadoch prekročilo svoje právomoci, keď rozhodovalo o veciach, ktoré sú v kompetencii Národnej rady SR, alebo sú riešené v už existujúcich zákonoch.

Protest upozorňuje aj na ustanovenia, na ktoré nie je mesto splnomocnené. Ide napríklad o stanovenie viacerých vlastných definícií pojmov, úpravu zákazu vstupu so psom, určenie miest, kde je povolené kúpanie so psom, stanovenie povinnosti predložiť očkovací preukaz psa, či úpravu odchytu psov.

Mesto so všetkými námietkami prokuratúry nesúhlasí, mestskí poslanci na svojom dnešnom rokovaní však rozhodli, že protestu vyhovejú. „Bude nové VZN aj preto, že sa pripravuje nová legislatíva o chove a držaní psov. V jej zmysle potom pripravíme nové znenie nariadenia,“ povedal prednosta Mestského úradu v Nitre Igor Kršiak. Zároveň vyjadril pochybnosti o zmysle mnohonásobných podnetov, ktorými v poslednej dobe napádajú občania legislatívu miest a obcí. „Myslím si, že aj prokuratúra by sa mala zamyslieť nad tým, ktoré VZN majú ten status, že voči nim treba protestovať. Možno niekedy nestačilo iba usmerniť samosprávu, aby prípadné nezrovnalosti vyriešila. Myslím si, že takýto proces nie je z dlhodobého hľadiska prospešný,“ myslí si Kršiak.

Mesto sa podľa jeho slov nestotožňuje ani s názorom prokuratúry, podľa ktorého môžu obce nariadeniami regulovať iba činnosti a oblasti, ktoré legislatíva Slovenskej republiky výslovne uvádza. „Nestotožňujeme sa s tým, aby sme ako samospráva nemohli na území mesta upraviť nič, len čo nám povie zákon, pretože tie miestne podmienky sú ďaleko iné, než je zákon schopný obsiahnuť. To znamená, že sa určite budeme naďalej snažiť regulovať to, čo je problematické,“ dodal Kršiak.