Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Fyzikálna vedecká show ukazuje žiakom v Nitre ako funguje zrak

Ilustračné foto. Foto: TASR

Druhý ročník podujatia s názvom Fyzika všetkými zmyslami potrvá do štvrtka 20. decembra.

Nitra 18. decembra (TASR) – Na Fakulte prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre sa v utorok začala trojdňová vedecká show určená žiakom základných a stredných škôl. Druhý ročník podujatia s názvom Fyzika všetkými zmyslami potrvá do štvrtka 20. decembra. Venovaná je zraku a experimentom, ktoré súvisia s videním.

Ako informovali organizátori, účastníci experimentov sa budú zaoberať rôznymi zrakovými klamami, budú skúmať, ako v našich očiach vzniká obraz, alebo či je biele svetlo naozaj biele. „Experimenty sú pripravené tak, aby sa žiaci zabavili, a tiež niečo užitočné naučili. Dozvedia sa informácie o oku ako o druhom najkomplexnejšom orgáne tela, ukážeme im, ako je možné za hodinu spracovať 36.000 rôznych podnetov a dozvedia sa množstvo ďalších zaujímavých informácií,“ vysvetlila Ľubomíra Valovičová z UKF.

Fyzikálnu vedeckú show pripravila Fakulta prírodných vied UKF v spolupráci s občianskym združením Viac ako učenie. Podujatie navštívi približne 1000 detí z celého Nitrianskeho kraja. „Žiaci majú prirodzený záujem objavovať a spoznávať okolitý svet, chcú zistiť, ako veci fungujú, a prečo tak fungujú. Je potrebné rozvíjať tento záujem u detí, dostatočne ich zaujať a umožniť im objaviť čaro prírodných vied,“ uviedla Valovičová.