Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Neúspešný kandidát na primátora v Hlohovci O.Pestún podal sťažnosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Palkovič

Získal viaceré informácie, na základe ktorých okrem podania na ÚS podal aj trestné oznámenie pre marenie volieb. Poukázal aj na postupy v okrskových volebných komisiách, ktoré sú podľa neho neetické.

Hlohovec 3. decembra (TASR) – Výsledok volieb, správnosť spočítania hlasovacích lístkov, ako aj posúdenie ich platnosti napadol vo svojom podaní na Ústavný súd (ÚS) SR neúspešný kandidát na primátora Hlohovca Oliver Pestún (nezávislý). Žiada preverenie a prepočítanie odovzdaných hlasov, keďže existuje podľa neho dôvodná pochybnosť o správnosti spočítania. Vyplýva z nezrovnalostí medzi oficiálnymi výsledkami a spočítaním zo strany volebného štábu a pozorovateľov. Súboj o primátorskú stoličku prehral o 32 voličských hlasov.

Vo svojom podaní sa okrem iného opiera aj o skutočnosť, že zvolený primátor Miroslav Kollár v priebehu volebnej noci, ešte pred konečným oznámením výsledkov, priznal na sociálnej sieti svoju porážku o 26 hlasov. Kollár k tomu následne po skončení volieb uviedol, že vychádzal z priebežných informácií pozorovateľov, ktorí boli prítomní na sčítavaní hlasov v komisiách, kde to indikovalo výsledok v prospech Pestúna. "Po tom, ako kandidát Kollár priznal porážku po polnoci, o pol štvrtej ráno sme sa dozvedeli, že som voľby nevyhral," povedal Pestún pre TASR.

Po voľbách sa podujal zistiť okolnosti. Získal viaceré informácie, na základe ktorých okrem podania na ÚS podal aj trestné oznámenie pre marenie volieb. Poukázal aj na postupy v okrskových volebných komisiách, ktoré sú podľa neho nemorálne a neetické. "Ľudia, ktorí priamo kandidovali do mestského zastupiteľstva spolu z Kollárom v platforme OZ Fraštačania, boli prítomní počas volieb a aj pri sčítavaní hlasov. Viem o takých jedenástich či dvanástich," povedal Pestún.

Jeho podanie sa opiera o zistenia v komisiách, kde malo prísť k nezapečateniu zoznamu voličov, manipulovaniu s nepoužitými obálkami a podobne. Pestún poukázal aj na skutočnosť, že zapisovateľka mestskej volebnej komisie mala byť v rozpore s pravidlami pri sčítavaní hlasov a že predsedovia okrskových komisií nedostali kontakt na predsedu mestskej volebnej komisie. "Iba na zapisovateľku a štáb. Keď volali kvôli problému, odkázali im, aby si to vyriešili sami," dodal Pestún.