Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Nesrovnal opäť navrhne mestským poslancom spustiť parkovaciu politiku

Na archívnej snímke Ivo Nesrovnal. Foto: TASR Jakub Kotian

Parkovacia politika platí od decembra 2016 zatiaľ len na papieri.

Bratislava 20. marca (TASR) – O spustení celomestskej parkovacej politiky v Bratislave by mali opäť rokovať mestskí poslanci. Primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal sa chce k tomuto bodu vrátiť, keďže ho vo februári po niekoľkohodinovej debate napokon z rokovania zastupiteľstva stiahol. Odôvodnil to potrebou ďalšej diskusie.

"Vrátime sa k tomu, poradím sa ešte s predsedami poslaneckých klubov, na ktoré mestské zastupiteľstvo to dáme," povedal Nesrovnal.

Rokovanie o spustení regulácie parkovania na februárovom zastupiteľstve vyzeralo podľa primátora tak, že väčšina poslancov bola v prospech riešenia parkovania, ako je to navrhnuté, a majú vôľu systém spustiť. "Pretože máme krátko pred voľbami a zrejme sa už reálne nestihne spraviť niečo v uliciach, ale dá sa to naštartovať a mestské časti môžu začať na tom pracovať," priblížil Nesrovnal.

Poslanci však počas rokovania o spustení parkovacej politiky vo februári neboli jednotní. Časť tvrdila, že je nutné konečne zaviesť pravidlá v parkovaní v Bratislave, niektorí to však považujú len ako novú daň a mesto na zavedenie regulácie ešte nie je dostatočne pripravené. Primátor nerozumie, prečo časť poslancov stále blokuje spustenie celomestskej parkovacej politiky, ktorá sa podľa neho pripravuje tri roky v spolupráci s mestskými časťami, poslancami, odborníkmi i verejnosťou. Nesrovnal odmieta tvrdenia o privatizácii parkovania v Bratislave a považuje to za úplný nezmysel. Ako tvrdí, je to iba zámienka, aby sa zase niečo odložilo a zastavilo.

Parkovacia politika platí od decembra 2016 zatiaľ len na papieri. Aby sa nové pravidlá parkovania v Bratislave stali realitou, je potrebné prijať dodatok štatútu hlavného mesta. Ten totiž upravuje deľbu kompetencií hlavného mesta a bratislavských mestských častí vo veci užívania komunikácií. Zároveň splnomocňuje mestské časti schváliť všeobecne záväzné nariadenie v miestnom zastupiteľstve. Jeho obsahom je najmä úprava výšky úhrady za dočasné parkovanie.