Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Novorodenecké oddelenie v Komárne dostalo nové monitory dychu

Ilustračná snímka Foto: TASR - Jakub Kotian

Rodičia novorodencov si môžu monitor dychu aj požičať priamo v nemocnici a môžu ho používať aj doma.

Komárno 14. októbra (TASR) - Všeobecná nemocnica Komárno dostala päť nových monitorov dychu pre novorodencov od Nadácie Križovatka. Nemocnica spolupracuje s nadáciou viac ako deväť rokov, pričom zariadenie dostala v rámci nadačného projektu "Mamička, dýcham". Informovala o tom Alžbeta Sivá, tlačová hovorkyňa spoločnosti Agel SK, ktorá nemocnicu riadi.

Rodičia novorodencov si môžu monitor dychu aj požičať priamo v nemocnici a môžu ho používať aj doma. "Posolstvom nadačného projektu je vybaviť slovenské nemocnice a ich pôrodnícke a novorodenecké oddelenia monitormi dychu," uviedla Sivá.

Poukázala, že náhle úmrtie dieťaťa je treťou najčastejšou príčinou úmrtí dojčiat. "Predchádzajú mu len vrodené vývojové chyby, nezlučiteľné so životom a infekcie. Syndróm náhleho úmrtia (SIDS) je tichá, neohlásená smrť dieťaťa, ktoré sa javí ako zdravé. Výskyt syndrómu sa v súčasnosti nedá predpokladať," doplnila.

Monitor dychu sníma a monitoruje dych novorodenca. "Ak sa dýchanie zastaví na viac ako 20 sekúnd, alebo sa frekvencia dychu zníži pod hranicu desiatich dychov za jednu minútu, spustí sa zvuková a svetelná signalizácia monitoru. Samotný monitor dychu nedokáže zabrániť vzniku respiračných problémov, upozorní však na problém a tým môže dieťatko zachrániť," opísala Sivá.

Riaditeľ nemocnice Miroslav Jaška ďakuje za monitory, ktoré môžu pomôcť v záchrane detských životov. "Monitor dychu je zvlášť dôležitý u takzvaných rizikových bábätiek, ktoré sa narodili predčasne. Používať ho samozrejme budeme rovnako aj pre novorodeniatka bez akýchkoľvek zdravotných ťažkostí a komplikácií," hovorí Jaška.

Novorodenecké oddelenie je zriadené v rámci gynekologicko–pôrodníckeho oddelenia, ktoré zabezpečuje základnú starostlivosť o fyziologických novorodencov a o novorodencov s miernymi poruchami popôrodnej adaptácie. Na oddelení je zriadený systém takzvaného rooming in, ktorého základom je spôsob ošetrovania dieťaťa matkou. Výhodou tohto systému je, že dieťa je od prvej chvíle spolu s matkou.