Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Návrh záchrany PKO posúdi minister Žiga, developer ho už odmietol

Pohľad na budovu Parku kultúry a oddychu na Nábreží arm. gen. L. Svobodu v Bratislave 8. februára 2011. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na to, aby sa zachovalo PKO, sa musia spojiť mesto a štát. Tak znie nové riešenie, ktoré sa objavilo na rokovaní primátora Milana Ftáčnika a ministra Žigu ešte v máji.

Bratislava 20. novembra (TASR) – Alternatívu záchrany bratislavského Parku kultúry a oddychu (PKO) už posudzuje minister životného prostredia SR Peter Žiga (Smer-SD). Podľa nej by sa Výskumný ústav vodného hospodárstva (VÚVH) mal stať súčasťou developérskeho projektu a pozemky pod PKO, ktorých vlastníkom je Henbury Development, by ostali mestu. Henbury už návrh projektu videlo a alternatívu mesta odmietlo.

Na to, aby sa zachovalo PKO, sa musia spojiť mesto a štát. Tak znie nové riešenie, ktoré sa objavilo na rokovaní primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD) a ministra Žigu ešte v máji. Išlo by o zámenu, pri ktorej takmer 15.600 m2 štátnych pozemkov, na ktorých stojí VÚVH, má dostať Henbury Development za svoje pozemky pod PKO o rozlohe vyše 19.300 m2.

V návrhu sa však uvádza, že tá strana, ktorá by získala pozemky o väčšej výmere, doplatí tej druhej rozdiel v cene, ktorú stanoví znalecký posudok. Vo vlastníctve štátu by mali ostať pozemky o rozlohe vyše 4000 m2, kde sa nachádzajú vzácne hydrotechnické laboratóriá a vodná nádrž VÚVH. Tie by mali byť zakomponované do novej výstavby.

Mesto návrh poslalo envirorezortu pred niekoľkými dňami na posúdenie a doplnenie. Minister po svojom hovorcovi Marošovi Stanovi odkázal, že list primátora dostal a návrh si musí preštudovať. "Následne poverí odbornú skupinu rezortu, aby zhodnotila náročnosť a uskutočniteľnosť návrhu," povedal pre TASR Stano. Opäť pripomenul, že riešenie nesmie v žiadnom prípade ísť na úkor rezortu a štátu.

Pripomienky ministerstva by potom malo mesto do ponuky zapracovať a predložiť Henbury Development. Zástupca spoločnosti Ján Krnáč však už dnes TASR povedal, že návrh je pre Henbury mimoriadne nevýhodný. "Mesto totiž vo svojom návrhu žiada okrem zámeny pozemkov pod PKO aj zbúranie existujúcich a výstavbu nových administratívnych objektov pre VÚVH na náklady Henbury Development," vysvetlil.

Náhradné nové administratívne priestory by mal potom developer previesť do vlastníctva Slovenskej republiky. Krnáčovi sa nepáči ani to, že mesto žiada zachovanie objektov laboratórií. "To je pre Henbury Development, ako aj pre ďalší rozvoj projektu nábrežia neakceptovateľné," podotkol.

Spoločnosť Henbury Development sa tiež ohradilo, že dosiaľ nedostalo od mesta žiadne podklady k riešeniu situácie okolo PKO. "Rokovania so zástupcami magistrátu sa niesli iba v rovine ideí, pričom Henbury Development do dnešného dňa konkrétne parametre ponuky nemá k dispozícii. Návrh ponuky, ktorú magistrát prezentuje na internete, vidíme prvýkrát," upozornil Krnáč. Hovorca primátora Ľubomír Andrassy reagoval, že návrh je pre ministerstvo, nie pre spoločnosť. "Henbury beží popred kone, komentuje a rieši to, čo ešte nie je vôbec na stole," povedal TASR. Mesto si podľa neho na základe predbežného názoru developera, že si vie predstaviť zakomponovanie lokality, kde sú dnes priestory VÚVH, spracovalo materiál pre ministerstvo. "V prvom rade musíme poznať názor envirorezortu, potom ho predostrieme developerovi," dodal.

Dané územie je v procese obstarávania územného plánu zóny Bratislavské nábrežie. To by malo stanoviť reguláciu jeho využitia a priestorového usporiadania. Mesto chce pri jeho príprave s developerom spolupracovať. Dnes má územie funkčné využitie na občiansku vybavenosť celomestského a nadmestského významu. Časť parciel je súčasťou stabilizovaného územia, kde sa môžu robiť len dostavby či prístavby a ponecháva sa súčasné využitie, časť ďalších parciel je zase súčasťou rozvojového územia, v ktorom plán dovoľuje novú výstavbu a zásadnú zmenu funkčného využitia. Z návrhu tiež ďalej vyplýva, že mesto a Henbury uzatvoria mimosúdnu dohodu o urovnaní a stiahnu zo súdu všetky podania, ktoré voči sebe kvôli PKO podali.

Nová alternatíva záchrany PKO vznikla po tom, ako sa minister Žiga vyjadril, že nevidí dôvod na to, aby sa problémy samosprávy riešili na úkor zeleného rezortu a VÚVH. Ak však mesto dohodu s Henbury Development dosiahne, bude musieť hľadať peniaze napríklad na novú kotolňu a rozvody. Mestskí poslanci by mali o návrhu mesta ministerstvu rokovať vo štvrtok (22.11.) na zasadnutí zastupiteľstva.