Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Najviac detských pacientov majú v Bardejovských kúpeľoch počas leta

Ilustračné foto. Bardejovské kúpele. Foto: TASR/Milan Kapusta

Detským pacientom kúpele pomáhajú pri diagnózach so zažívaním a pri respiračných ochoreniach.V Bardejovských kúpeľoch sa možno v budúcnosti budú môcť liečiť deti aj na ochorenia pohybového aparátu.

Bardejov 30. augusta (TASR) – V Bardejovských kúpeľoch za posledné roky počet hostí celkovo vzrástol. Neplatí to však o počte detí, ktoré sa sem prichádzajú liečiť. Detským pacientom kúpele pomáhajú hlavne pri diagnózach so zažívaním a pri respiračných ochoreniach. Gro detskej klientely prichádza na liečenie počas letných mesiacov. Informoval o tom generálny riaditeľ Bardejovských kúpeľov Jaroslav Komora.

„Máme ročne v liečebni asi 880 detí, zhruba 40 percent je to v mesiacoch jún, júl, august, čiže tá kumulácia je práve v týchto letných mesiacoch. My sme orientovaní predovšetkým na internú medicínu, to je indikácia 23, 24. Je to tráviaci trak, choroby látkovej premeny, diabetes, obezita a podobne. Okrem toho výrazný nárast sme zaznamenali pri indikácii 25, to sú nešpecifické ochorenia dýchacích ciest, čiže respiračné ochorenie, astma a podobne. Ináč niekedy sme mali tých detí asi 1200 až 1500, mali sme tam dvoch - troch lekárov. Dnes to funguje na báze jedného lekára,“ uviedol Komora.

V Bardejovských kúpeľoch sa možno v budúcnosti budú môcť liečiť deti aj na ochorenia pohybového aparátu. Komora prezradil, že majú takúto snahu, lebo detí s touto indikáciou je dosť. Nie je to však priorita spoločnosti ani rezortu a materiálne vybavenie niečo stojí. Kúpele poskytujú starostlivosť svojim pacientom zhruba desať a pol mesiaca v roku. Mimo aktívnej prevádzky si personál čerpá dovolenky a náhradné voľná.

Bardejovské kúpele v minulom roku navštívilo viac ako 24.000 hostí s priemernou dĺžkou pobytu desať dní, čo predstavuje najvyšší počet v histórii kúpeľov. Nárast klientely vlani vzrástol oproti roku 2015 o 15,79 percenta. Medziročne sa o deväť percent zvýšil aj počet prenocovaní a dosiahol číslo 251.884. Zvýšenie návštevnosti zabezpečili slovenskí pacienti.